Hopp til innhold

Vemodig filmpremiere i Volda

​Flere fra asylmottaket i Volda er med i ny norsk spillefilm. – Jeg håper det vil være en slags souvenir som de kan ta med seg videre, forteller regissør for filmen "Det Norske Hus", Jan Vardøen.

Regissør for Det norske hus, Jan Vardøen og eier av Hotel Union Øye, Mariann Øye Mork

Regissør for Det norske hus, Jan Vardøen sammen med eier av Hotel Union Øye, Mariann Øye-Mork. Hotellet ble brukt som location for filmen.

Foto: Marie Myklebostad

Flere av statistene i filmen "Det Norske hus" bor på asylmottaket i Volda, som nå skal legges ned. Med både stolte og triste blikk i salen, arrangerte kommunen førpremiere og avskjedsfest for beboerne lørdag ettermiddag.

Vil bidra til debatt

premiere

PREMIEREFEST: Førpremieren ble holdt i Volda Filmteater, hvor det ble servert velkomstdrinker til et forventningsfullt publikum.

Foto: Marie Myklebostad

Filmen ble spilt inn på Hotell Union Øye i Norangsfjorden, og tar for seg en asylsøkers første møte med norsk kultur.

– Det er en veldig snill film og er ikke ment som noen pekefinger, men jeg tror mange nordmenn vil kjenne seg igjen på godt og vondt, forteller han.

I lyset av nedleggelsen av asylmottaket i Volda, håper Vardøen at temaet i filmen vil bidra og holde debatten om integrering gående.

Regissør Jan Vardøen mottar blomster under premieren i Volda filmteater

Jan Vardøen deler ut blomster til statistene fra asylmottaket i Volda og hotelleier Mariann Øye- Mork.

Foto: Marie Myklebostad

– Jeg håper det vil være en film til ettertanke, og hvordan vi behandler asylsøkere og flyktninger, for vi har fortsatt et stykke å gå, forteller han.

Gøy å få være med

– Jeg hadde aldri sett hvordan en filmproduksjon fungerte før, så det var utrolig spennende og ikke minst gøy å få være med, forteller Kamal Al Amoudi fra Syria.

Fouad Amino og Kamal Al Amoudi

Kamal Al Amoudi (t.v.) fra Palestina og Fouad Amino fra Syria, har bodd i Volda i snart to år og synes det er trist at mottaket nå skal legges ned.

Foto: Marie Myklebostad

Både han og kompisen Fouad Amino fra Palestina, var med som statister på innspillingen av "Det Norske Hus. De kan relatere seg til det å bli integrert i det norske samfunnet, og forteller at de ble tatt godt imot da de kom til Volda.

– Det handler veldig mye om holdning, for hvis du begynner å tenke negativt så blir det fort svart rundt deg, sier Amoudi.

Han er også en av asylsøkerne som må forlate Volda når mottaket legges ned om en måned.

– Jeg liker meg godt her, så det er trist å måtte reise. Vi har blitt så godt kjent med alle, men i dag så prøver vi å holde humøret oppe og gleder oss til å se resultatet av filmen, forteller han.

Volda Hornmusikk

Volda Hornmusikk er også med i filmen, og stilte opp på førpremieren.

Foto: Marie Myklebostad

Håper filmen blir en tankevekker

aktivitet- og bosettingsansvarlig i Volda asylmottak, Ellen Hasselberg.

Ellen Hasselberg er rørt over det Volda kommune har stelt i stand, og er fornøyd med samarbeidet mellom mottaket og kommunen.

Foto: Marie Myklebostad

– Det vi feirer er jo kjedelig og trist, men samtidig så er vi rørt over at Volda kommune arrangerer dette for mottaket, forteller aktivitet- og bosettingsansvarlig i Volda asylmottak, Ellen Hasselberg.

Hun forteller at det er mye usikkerhet rundt beboerne nå som mottaker skal legges ned, og håper filmen kan få nordmenn til å få øynene opp for betydningen av integrering.

– Jeg håper virkelig det blir en tankevekker, forteller hun.

Filmen har norgespremiere 17. februar.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL