Veiholmen til topps

Så er det klart. Sangen om Veiholmen av Tonny Iversen og Arnfinn Wahl har gått til topps i vår kåring av fylkets mest populære sang.

Veiholmen
Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Iversen tok til slutt en solid seier med totalt 38 prosent av stemmene. På de neste plassene fulgte Vårsøg og En rose i rosenes by.

 

 

 

 

Veiholmen
Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Konkurransen har fungert slik at i vi i april måned fikk inn veldig mange forslag på sanger som burde bli fylkets beste sang. Ut fra disse forslagene ble åtte sanger plukket ut til den endelige finalen.

Disse sangene ble  fortløpende  presentert hver onsdag og fredag i vår  morgen- og formiddagssending på radio, og også her på nettet.

Det var den sangen som totalt fikk stemmer av samtlige nominerte som vant.

Kandidatene var:

Everyone needs a friend

Gruppa er altså Dance with a stranger, og sangen er deres store gjennombruddshit everyone needs a friend.

DWAS har syv utgivelser bak seg , og har gjennom karrieren solgt over en million album.

De har hatt topp-10 utgivelser i flere land, og også hentet tre spellemannpriser.

Den foreløpige siste plata kom i 1998, men i sommer kommer det altså en ny plate, etter at de har hatt flere suksessrike konsertopptredener.

Denne sommeren blir de blant annet å se på Frode Alnes sin egen tahiti-festival, og de skal også spille i ålesund i forkant av Toto-konserten.

Granada

Dette er en av mange populære sanger fra Vassendgutane, et band som så dagens lys i 1996.

Vassendgutane har gitt ut tre cd'er, og blitt mer og mer populære. De ga ut "Pylse og konjakk"  i 2000, og "Gi clutch" to år senere. Begge solgte bra, men det var med "Ungkar med dobbelseng" i 2005 at det virkelig tok av. Den plata har solgt rundt 40.000  eksemplarer.

Bandet har også blitt et veldig populært liveband, og har spillejobber hver helg fremover. Blandt annet står countryfestivalene på skjåk og i vinstra på programmet.

Sangen du kan stemme på fra Vassendgutane er altså Granada.

Veiholmen

Dette er en sang som Tonny Iversen og Arnfinn Wahl har skrevet, og som er en hyllest til denne øyperla. Wahl skrev teksten da han bodde på øya, og tonny iversen har stått for melodien.

Den ble første gangen spilt inn her oss i NRK Møre og Romsdal av Tonny Iversen i 1994, og den er også kjent med Kåre & the hitmakers, hvor tonny sang.

Nærmiljøet er i det hele tatt utgangspunktet for mange av Tonny Iversen sine sanger. Han har samarbeidet med karrai'n, og også vært med på plata "Titrannatta" om Titranulykka i 1899.

Vårsøg

Den femte finaledeltageren er Vårsøg. Diktet ble skrevet av Hans Hyldbakk fra Surnadal i 1945. Han fortalte om diktet at det dreide seg om vår, men også om frigjøringa som kom noen måneder etter at diktet var skrevet. Diktet er med andre ord også en hyllest til fred.

Det var Henning Sommerro som skrev melodien til diktet. Det gjorde han mens han ennå var tenåring, og vårsøg-sangen har blitt en velkjent sang over hele landet.

Selve sangen ble fremført av gruppa vårsøg, som eksisterte mellom 1976 og 1980. Her var Henning Sommerro vokalist, og i 1977 ga de ut et album som også hette vårsøg. Året etter vant de spellemannprisen for plata sole e komma.

En rose i rosenes by

Bjørns orkester  har holdt det gående i over 30 år, og, og far og sønn Kalvatsvik er to av de fire medlemmene.

I løpet av kort tid kommer gruppa med sitt fjerde album, men sangen som er nominert er hentet fra plata "musikk over fjord og fjell."

Den har også vært populær i Sverige, og toppet der norgestopplista i den svenske danseradioen.

Sangen er en kjærlighetshistorie fra Molde, og kandidat nummer fire er Bjørns orkester med en rose i rosenes by

90-meters bakken

Di derre fikk navnet sitt fordi de i perioder holdt konserter uten å ha et ordenlig bandnavn, og da ble det til når det ble spurt om hvem som skal spille i kveld, at svaret ble, det er "di derre..."

Jo Nesbø er gruppas frontfigur, og han skriv også gruppas tekster, som ofte tar utgangspunkt i Molde. I tillegg er bror Knut Nesbø, Magnus Larsen og Espen Stenhammer med.

Di derres første plate kom ut i 1993, og det som trolig er den siste, var altså samlealbumet som kom i fjor. Det klart mestselgende albumet er jenter og sånn, som kom i 1996, og solgte over 190 000 eksemplarer.

Sangen som er den tredje nominerte i vår finale, er 90-metersbakken. Jo Nesbø sin sang om det å miste lyset midt i 90-metersbakken.

Renate Lade

Kandidat nummer to er Renate Lade og I believe. Jenta fra Sykkylven jobbet lenge som korist, før hun i fjor ga ut sitt eget soloalbum. Og, hun markerte seg raskt, ikke minst på norsktoppen. Hun toppet lista i flere uker, med I believe, og også til denne kåringen har det kommet inn mange forslag på I believe. En lytter skriver blant annet at hun har en nydelig stemme. Kandidat nummer to er altså Renate Lade og I believe.

 

Hjemlengsel

Den første sangen som ble klar for finalen var "Hjemlengsel". Den er skrevet av moldenseren Ole Wille, og fremført av Øyvind "Elg" Elgenes.

Bakgrunnen for sangen er at daværende fylkesordfører Ole Øverland ved inngangen til det nye årtusenet tok initativ til en Møre og Romsdal sang. Han ville at fylket vårt skulle føle et fellesskap gjennom en sang.

Fylkeskommunen fikk inn 28 forslag, og en fagjury plukket ut Ole Wille sin hjemlengsel som fylkessangen.

Ole Wille er født i Molde, og har i tillegg til musikk drevet med personlig utvikling og opplæring innenfor privat og offentlg sektor. I tillegg til denne sangen her er han blandt annet kjent for låten "stjernestøv" som lå på toppen av norsktoppen.

Fylkessangen er foreslått av Gunn Henden fra Averøy, som forteller at hun spiller denne sangen om og om igjen.

.