Mistenker dyrevernere for å sabotere sirkusforestilling

Sirkusdirektør Ronja Gujord: – Jeg er ikke sint, men jeg er veldig skuffet! Dyrebeskyttelsen avviser at de hadde noe med saken å gjøre.

Ronja Gujord

Sirkusdirektør Ronja Gujord sier hun mistenker dyrevernere for å ha revet ned plakatene.

Foto: Per Kvalvik / NRK

– Da vi kjørte rundtom på Valderøya i dag morges, så vi at alle de 50–60 plakatene vi hadde hengt opp i går kveld var bli revet ned, sier sirkusdirektør Ronja Gujord (22).

Hun har nettopp tatt over sirkus Zorba, som huser tretti sesongansatte og et sirkus som hver sommer turnerer 10.000 kilometer med biler, folk og dyr – land og strand rundt – og gjennomfører over 150 forestillinger.

Ronja Gujord

Sirkusdirektør Ronja Gujord sier de ikke har eksotiske dyr, og at de driver etter alle lovens regler.

Foto: Arne Flatin / NRK

Onsdag gledet hun seg til å holde forestilling på Valderøya, nær Ålesund, men det var bare å glemme.

Alle plakatene som hadde blitt hengt opp på busskur, butikker og andre steder tirsdag ettermiddag hadde blitt revet ned.

Mistenker dyrevernere

Sirkusdirektør Gujord har ingen mistenkte, men tror det er dyrevernere som kan stå bak.

– Jeg er ikke sint, men jeg er veldig skuffet! Vi vet ikke med sikkerhet hvem som kan ha revet ned plakatene, men min første tanke er dyrevernere. Jeg skulle gjerne ha kommet i kontakt med dem som har gjort dette, for å fortelle at vi tar godt vare på alle dyrene våre.

Gujord forteller at de veldig sjelden møter motstand fra dyrevernere, særlig fordi de driver et sirkus uten eksotiske dyr som eksempelvis elefanter. Dessuten lar de alle dyrene i stallen gå ute hele dagen.

– Dessverre er det fortsatt noen som tviler på oss, og tenker at dyr blir mishandlet på sirkus. Dette stemmer ikke hos oss!

Dyrebeskyttelsen avviser medvirkning

Leder for Dyrebeskyttelsen i Møre og Romsdal, Mette S. Lunde, sier de kan forstå hva som driver dyrevernere til å rive ned sirkusplakatene.

Hun tar likevel sterk avstand fra å sabotere forestillinger på denne måten.

– Det er i alle fall ingen av våre som har gjort dette. Vi oppfordrer ikke til sivil ulydighet, men vi er heller ikke for å ha dyr på sirkus, sier Lunde, som sier de heller gjennomfører såkalte «stille demonstrasjoner» med utdeling av informasjonsskriv ved inngangen til sirkusteltet.

Hun understreker at eksotiske dyr ikke hører hjemme i bur på norske landeveier og ferger, og sier slikt dyrehold strider mot dyrevernsloven.

Lunder vet at Gujord sitt Sirkus Zorba ikke driver med eksotiske dyr, og ser dermed ikke like stygt på deres drift, i motsetning til elefant-holdere som Sirkus Arnardo og de andre tradisjonelle sirkusene.