Hopp til innhold

Valldal skole trendy med havregrøt

Grøt er blitt den tredje mest populære frokosten i New York. Men at havre er topp, det har norske bygdekvinner funnet ut for lengst.

Maria Kårstad Sunde (11) og Tage Sebastian Rem Hovden (11) lager havregrøt

Sjetteklassingene Maria Kårstad Sunde (11) og Tage Sebastian Rem Hovden (11) lager havregrøt

Foto: Frieda Wik / NRK

- Du måler opp havre og vann, og så koker du det, forklarer Maria Kårstad Sunde (11).

Og dermed har hun avslørt oppskriften på gode gryn - både til matfatet og nå

Grøt

Grøt er populært - både i New York og på Valldal skole

Foto: Frieda Wik / NRK

altså pengekassa.

Hvordan lager du havregrøt? Diskutér til slutt i artikkelen.

For i metropolen New York er nettopp havregrøt det heteste nytt innen frokost.

På Starbucks kan du fylle koppen med rykende fersk grøt i stedet for kaffe, og også McDonalds har lurt den gode, gammeldagse grøten opp på matseddelene.

Se tester her

Det er de lave kostnadene og gode holdbarheten på havren som har lokket fast- food- gigantene til å satse stort på grøt.

Havre til alt

Men på Valldal skole går det ikke bare i grøt. Og det handler i hvert fall ikke om annen gevinst enn den helsemessige.

Elevene får nemlig lære seg å piffe opp det aller meste av melbakst med havre.

Til lunsj blir det både rundstykker og vafler - begge to selvfølgelig bakt med havre.

- Vi er trendy

Det er Norges Bygdekvinnelag som har tatt seg turen til skolekjøkkenet for å bake inn havren i skolepensumet.

- Havre er bra både for helsa og fasongen, smiler leder for Norsk Bygdekvinnelag i Møre og Romsdal, Solveig Linge Stakkestad.

Den nye, amerikanske havrebølgen synes hun er festlig.

- Vi i Bygdekvinnelaget er trendy, ler hun.

Foreningen har pekt ut 2010 til havrens år, og har derfor som mål å opplyse om alt det sunde og gode ved kornslaget.

Hittil ser det ut til at jobben har vært vellykket. Hele kjøkkenet er nemlig fylt av en lun brødlukt, og barna gleder seg til å nyte ett godt måltid.

- Jeg synes kanskje havrevaflene er litt bedre enn vanlige. De er jeg litt lei, sier Anders Hanssen (11).

Sammen med Per- Arne Selboskar (11) har han full kontroll over vaffeljernet.

Havredag, Valldal skole

Anders Hanssen og Per- Arne Selboskar steker havrevafler

Foto: Frieda Wik / NRK