Hopp til innhold

Tolv lovbrudd – får bare advarsel

Helsetilsynet påviste 12 lovbrudd, men legen får fortsette i jobben.

Statens Helsetilsyn

Statens Helsetilsyn fant 12 lovbrudd i praksisen til legen.

Foto: Christian Thomassen/Scanpix

Legen som ble gransket for nærmere 40 lovbrudd, slipper unna med en advarsel. Helsetilsynet påviste tolv konkrete lovbrudd, men mener legen har forbedret seg.

Legen har totalt hatt sju tilsynssaker mot seg. Kvinnen var fastlege i en nordmørskommune i perioden 2002-2010, men jobber nå ved et nytt legekontor i Nord-Trøndelag. Siden 2004 har legen blitt etterforsket av Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Statens helsetilsyn.

Les også: Kjempet for å kvitte seg med lege

Omfattende sak

Nå konkluderer Statens helsetilsyn i den siste saken, som de selv kaller «svært omfattende og spesiell». To år har tilsynet brukt på å behandle saken.

I den ferske rapporten påpeker Helsetilsynet tolv lovbrudd på helsepersonelloven. Legen blir også en rekke ganger kritisert for å ikke følge god faglig praksis.

Mangelfull og manglende føring av pasientjournal, unødvendig henvisningspraksis, manglende oppfølging av pasienter, feil valg av medisiner, er noen av de konkrete lovbruddene som blir konstatert. En pasient med mistanke om kreft har tidligere fått sterk anbefaling om å oppsøke lege på nytt.

Fastlegen som opprinnelig kommer fra Øst-Europa, ser dermed nok en gang ut til å slippe unna med en advarsel fra Helsetilsynet.

Les også: – Kan miste retten til å virke som lege i Noreg

–Advarsel er nok

– En advarsel er i utgangspunktet en svært alvorlig reaksjon. Det er det for oss, men også for helsepersonell som mottar den. Saken har vært svært omfattende, og det har stadig dukket opp ny informasjon som har gjort at det har tatt veldig lang tid å konkludere, sier fagsjef Anne Myhr i Statens helsetilsyn til NRK.

–Hvor alvorlig må et lovbrudd være for at man skal miste retten til å praktisere?

– Det var ikke grunnlag for å miste retten til å være lege i denne saken. Det har ikke vært en enkel vurdering, men vi mener en advarsel er en tilstrekkelig reaksjon i forhold til krav om forsvarlighet, sier Myhr.

Helsetilsynet mener at legen nå fungerer vesentlig bedre under nye arbeidsforhold, og at en del av problemene skyldtes en arbeidskonflikt ved legekontoret på Nordmøre.

Krevde legen oppsagt

I 2007 leverte daværende rådmann i kommunen kvinnens oppsigelse, men ble møtt med knallhard motstand fra Den norske legeforening som mente det ikke var grunnlag for oppsigelse.

Rådmannen hevdet legen dobbeltfakturerte til NAV, og nærmest tryglet om innbetalinger fra pasienter.

– Når pasientene nærmet seg frikortgrensen var det bare å ringe og høre om det sto bra til, deretter fakturerte hun til NAV. Hun ble rett og slett en pengemaskin, sa eksrådmannen til NRK i september 2012.

I dag er han rådmann i en kommune i Rogaland. Han reagerte kraftig på legens høye inntekt, og mener lønnen ikke var mulig basert på antall pasienter. Rådmannen mener legen systematisk valgte eldre pasienter i det han kaller svindel.

saken fortsetter under bildet.

–Uriktige påstander

Lege - faktura

I følge Helsetilsynet påførte legen beskjeder til pasientene på giroer. Legen benekter at det er hun som har gjort dette.

Foto: Faksimile / NRK

Legen selv avviste på det sterkeste disse påstandene.

– Opplysningene som er lagt frem for Helsetilsynet er uriktige. De er irrelevante og inneholder ingenting som kan brukes som bevis i en sak mot meg, sier legen. Jeg vet ikke hvorfor det blir fremsatt slike beskyldninger mot meg, sa legen selv til NRK den gang.

Cato Innerdal

Assisterende fylkeslege i Møre og Romsdal, Cato Innerdal.

Foto: Markus Plementas / NRK

Assisterende fylkeslege Cato Innerdal bekreftet at Helseøkonomiforvaltningen hadde hatt tilsyn med legens bruk av takster.

NRK sitter på dokumentasjon som viser at legen med sin egen håndskrift tryglet om penger.

– PS. Jeg trenger penger, det er en meget kostbar praksis her, skrev legen på en faktura. Denne håndskriften er identisk i forhold til andre tekster legen har skrevet.

Legen avviste imidlertid at dette var hennes håndskrift.

– Jeg har ikke skrevet dette. Det er det noen andre som har gjort, sa hun til NRK i september.

NRK har i dag forsøkt å få legen i tale. Legen har lagt på røret når NRK ringer, og har ikke svart på SMS-henvendelser.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL