NRK Meny
Normal

– Det blir ikke så lett å finne nye jobber

Fagforeningene på Rolls-Royce tror det vil bli vanskelig å finne nytt arbeid dersom mange av de ansatte blir sagt opp. – Dette er et stort nederlag for oss ansatte, sier klubbleder Gina Bjørdal.

Gina Bjørdal

Klubbleder for Fellesforbundet ved Rolls-Royce i Hjørungavåg, Gina Bjørdal, sier at de i det lengste håpte at de skulle få fortsette driften i Hareid.

Foto: Frode Berg / NRK

Tirsdag kom nyheten om at Rolls-Royce legger ned fabrikken i Hjørungavåg i Hareid kommune, og at mange av de 200 ansatte kan miste jobben.

Klubbleder for Fellesforbundet i Hjørungavåg, Gina Bjørdal, har tirsdag vært rundt og snakket med de ansatte. Hun forteller at de synes dette er en trist situasjon.

– Det har vært blandede reaksjoner, men dette er et nederlag for de fleste her, sier hun.

Håpte i det lengste det skulle ordne seg

Fabrikken produserer utstyr til seismikk- og subsea-fartøy og den siste tiden har markedet vært ekstra utfordrende.

Bjørdal sier at de ansatte i bedriften har vært med på mange oppturer og nedturer og at de nå håpte at dette skulle ordne seg. I stedet må de nå gå inn i en prosess med ledelsen for å prøve å finne andre løsninger for de ansatte.

– Vi kan håpe at vi i beste fall kan få over de fleste til andre lokasjoner, men det verste scenarioet er at det blir folk som må sies opp, sier hun.

Hun tror ikke det blir lett å finne jobber andre steder.

– De fleste vet hvordan situasjonen er både i Hareid, på Sunnmøre og ellers i landet i den marine industrien. Og jeg tror ikke det blir så lett, sier hun.

Skaper stor usikkerhet

Anders Riise

Ordfører i Hareid, Anders Riise, sier at kommunen vil strekke seg langt for å hjelpe de som mister jobben.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Ordfører i Hareid, Anders Riise, sier at nyheten om at Rolls-Royce legger ned fabrikken i Hjørungavåg, skaper store utfordringer.

– Dette er en trist dag, for først og fremst de ansatte, men det vil også påvirke kommunene å miste så mange arbeidsplasser, sier ordfører i Hareid, Anders Riise.

Påvirker veldig mange

Ordføreren sier at dette påvirker langt flere enn de som mister jobben

– At to hundre arbeidsplasser forsvinner, betyr ikke bare at det er to hundre som mister jobben. Dette påvirker også familien til de som mister jobben sin, og skaper usikkerhet.

Nå vil ordføreren ha et møte med Rolls-Royce for å høre hva kommunen kan bidra med.

– Vi har nettopp fått vite dette, og selv om vi var forberedt på at det kunne komme reduksjoner i maritim sektor, så vil vi likevel be om et møte med Rolls-Royce-systemet. Det som også er naturlig her er at NAV kommer på banen og viser hva de kan tilby, sier han.

Utfordrende at så mange i samme sektor mister jobben

Riise vedgår at det er en utfordring at så mange i samme sektor mister jobben samtidig.

– Vi har i mange år påpekt at dersom kommunen er for tungt inne i maritim sektor, så vil det kunne påvirke oss brutalt når det først skjer endringer, sier han.

Han er glad for at kommunen har annen industri å lene seg på.

– Heldigvis er vi slik sammenskrudd at vi har både byggindustri, møbelindustri og andre virksomheter som ikke blir påvirket i samme grad.

Han lover at kommunen skal strekke seg langt for å hjelpe de som mister arbeidsplassene sine. Ordføreren håper også at dette kan åpne for at andre ser muligheter i kommunen.

– Jeg er veldig lei meg på vegne av de ansatte og innbyggerne som mister jobben, men samtidig tenker jeg at selv om her blir lukket igjen en dør, så er det kanskje andre som ser muligheter og nye dører åpner seg, sier Riise.