Hopp til innhold

Tillitsvalgt frykter pasientflukt

Hovedtillitsvalgt Knut Ivar Egset i Helse Møre og Romsdal frykter at massivt budsjettunderskudd vil føre til tap av pasienter.

Styremøte Helse Møre og Romsdal

Styret i Helse Møre og Romsdal var samlet til møte i Ålesund onsdag. F.v. i midten, adm.dir. Astrid Eidsvik, styreleder John Harry Kvalshaug og nestleder Petter Bjørdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

På onsdagens styremøte i Helse Møre og Romsdal ble budsjettet for 2013 vedtatt.

Budsjettet ble presentert med et overskudd på 83 millioner kroner for dette året, blant annet fordi man skal bygge nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal.

Man kommer likevel ikke bort ifra at Helse Møre og Romsdal i dag har et overforbruk på 60 millioner kroner. Så langt fins det ingen klar plan for å kvitte seg med budsjettunderskuddet.

Det får hovedtillitsvalgt Knut Ivar Egset til å frykte det verste.

– Alvorlig

Knut Ivar Egset

Hovedtillitsvalgt Knut Ivar Egset i Helse Møre og Romsdal.

– Jeg er redd for at underskuddet kan ha økt til 200 millioner kroner neste år. Med mindre vi får en annen finansieringsmodell kan vi stå med 4–500 flere ansatte enn vi har kapasitet til, sier Egset.

– Hvor alvorlig er dette?

– Det er såpass alvorlig at jeg frykter for pasienttilbudet i fylket. Hvis vi ikke får tilført penger til å utføre de pålagte oppgavene våre, kan det hende pasientene våre velger oss bort.

Funksjonsfordeling

Styremedlem Kirsti Slotsvik bekrefter til NRK at det ennå ikke foreligger noen konkrete planer for å dekke inn underskuddet, men sier at funksjonsfordeling kan løse deler av problemet.

– I store organisasjoner er det alltid potensial for å gjøre ting annerledes, smartere og mer effektivt.

Hun minner om at 60 millioner er en relativt stor sum, selv om det totale sykehusbudsjettet er på hele fire milliarder kroner.

Ser fremover

På lang sikt er adm.dir. Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal optimistisk til å få budsjettet på rett kjøl.

Hun legger likevel ikke skjul på at de ansatte i helseforetaket kommer til å oppleve en tøff spareprosess.

– Vi må nok vurdere å bremse investeringer og innkjøp av utstyr, og deretter se utviklingen i et lengre løp. De ansatte vil nok oppleve det som tøft, men vi har fokus på at situasjonen til syvende og sist skal bli bedre, sier Eidsvik.