NRK Meny
Normal

Svir på pungen å svi natur

8 personer har siden nyttår fått inntil 10.000 kroner i forelegg for uforsiktig brudd på forbudet mot åpen ild i den tørre naturen - og det bare i Nordmøre og Romsdal.

Brann Sandsøya

1. februar brøt det ut gress-og lyngbrann på Sandsøya på Sunnmøre. Årsaken er ikkje kjent.

Foto: Tor Inge Nygård

Politiet gjør alvor av advarslene om opptil 10.000 kroner i forelegg om du tenner bål, brenner bråte, kaster aske i naturen eller har annen uforsiktig bruk av åpen ild. Det sier operasjonsleder i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Sigvart Sivertsen.

10.000 kroner

– Vi anmelder uaktsomhet, og i sakene så langt har vi foreslått stort sett 10.000 kroner i forelegg for de som ikke har overholdt forbudet som politimesteren i Nordmøre og Romsdal og flere brannsjefer har innført etter den lange tørre perioden.

Den første av disse 8 sakene er endelig avgjort og der slapp vedkommende litt billigere: 8000 kroner.

Forbudet mot å gjøre opp åpen ild gjelder fortsatt – altså ingen bålbrenning i vinterferien.

Brenner hver dag

Geir Thorsen

110-sentralen mottar nesten daglig meldinger om brann i skog og mark. Geir Thorsen advarer mot ekstrem brannfare.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Og det brenner daglig i fylket vårt. Siden nyttår er 41 branner ute i naturen meldt inn gjennom 110-sentralen. 39 av brannene eller branntilløpa har vært i gras, lyng og kratt – to har vært skogbranner.

De siste kom torsdag. I formiddag i Hauglia i Fræna tok det fyr i lyngen rett i skogkanten ved turstien og det kunne blitt dramatisk for flammene slo helt opp i trærne.
Brannvesenet raskt på plass og fikk slokt før det spredde seg, men 700 kvadratmeter gras og lyng er svidd av. Torsdag ettermiddag brøt det ut gressbrann i Tømmervågen ved Golmen. Brannvesenet fikk raskt kontroll.

Geir Thorsen som leder 110-sentralen i Møre og Romsdal advarer mot fortsatt ekstrem brannfare i naturen og meteorologisk institutt sender også ut OBS-varse:

OBS-varsel for Møre og Romsdal: I dag torsdag og i morgen fredag, fortsatt meget stor lyng-, gress- og skogbrannfare i områder med mye barmark, til det kommer nedbør av betydning.

Håp om nedbør

Men nå skjer snart værforandring, som kan gi oss litt kjærkommen nedbør: Lavtrykkene kommer mer i nordøst og over helga kommer sørvesten.

Det betyr kanskje nedbør ut i neste uke, i alle fall på søre Sunnmøre.

YR.NO