Hopp til innhold

Sunnmørsposten kutter minst ti stillinger

Staben i Sunnmørsposten skal kuttes med minst ti stillinger. Dette er konsekvensen av at Polaris Media skal spare 300 millioner kroner på grunn av svikt i annonseinntektene.

Sunnmørsposten

Det blir omfattende kostnadskutt i Sunnmørsposten som følge av sviktende annonseinntekter.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Sunnmørsposten har nettopp vært gjennom en nedbemanning på 7 årsverk. Nå kommer det ytterligere reduksjoner.

Jørn Helge Egset

Jørn Helge Egset er klubbleder i Sunnmørsposten.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

– Vi i redaksjonsklubben er bekymret for hvordan dette skal bli i fremtiden. Vi lurer på hvor mange som blir igjen og hva vi skal holde på med, sier leder i journalistenes fagforening Jørn Helge Egset.

Polaris Media Nordvestlandet består av mediehusene Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke, samt de lokale mediehusene Vikebladet Vestposten, Sunnmøringen, Driva, Åndalsnes Avis, Fjordingen, Fjordenes Tidende, Møre-Nytt, Fjuken (59 %), Vigga (59 %), Dølen (50 %) og Fjordtrykk/Fjordabladet (58 %). I tillegg inngår Nordvest Distribusjon AS og morselskapet Polaris Media Nordvestlandet AS.

Sammen med de lokale avisene på Nordvestlandet inngår også Adresseavisen Gruppen i Trondheim, Harstad Tidende Gruppen, Polaris Trykk og Polaris Eiendom.

Sluttpakker og pensjonering

Styrene i de enkelte avishusene skal nå fatte vedtak om nedbemanninger i de enkelte bedriftene i løpet av september.

For den enkelte blir det et spørsmål om sin egen fremtid. Noen vil vurdere sluttpakke mens andre vurderer avtalefestet pensjon. Mange på huset må stille seg disse spørsmålene nå. De må ha bestemt seg innen første november, sier Egset.

Det er konkurransen fra store utenlandske nettselskap som fører til inntektssvikt for norske mediehus.

Hanna Relling Berg

Hanna Relling Berg er redaktør i Sunnmørsposten.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Det er milliarder av annonsekroner som i dag går til Facebook og Google. Dette er penger som tidligere var med og finansierte lokal og regional journalistikk. Disse pengene forsvinner og dermed er det mindre penger til journalistikk. Men vi kjemper videre, sier redaktør i Sunnmørsposten, Hanna Relling Berg.

Reduksjon i personalkostnadene

I Polaris Nordvest er det Sunnmørsposten som skal ta de største kostnadskuttene. 26 millioner kroner karakteriseres som Sunnmørspostens utfordring.

– 5 millioner av disse 26 skal vi ta ved å skaffe oss nye inntekter. Dette jobber vi intenst med. Så har vi snudd på alt for å spare på måter der det ikke går ut over leserne. Likevel blir det mellom 10 og 12 millioner kroners reduksjon i personalkostnader slik det ser ut i dag, sier Relling Berg.

Relling Berg sier at det nå foregår en prosess frem mot styremøtet der man skal finne ut hvordan situasjonen skal løses. I utgangspunktet håper avisens ledelse at kostnadskuttene kan gjennomføres med frivillige løsninger.

Redaktør Ole Bjørner Loe Welde i Romsdals Budstikke bekrefter at det blir kutt også der. Men han vil ikke si noe nå om hvor store kuttene blir.