NRK Meny
Normal

Spjelkavik-drapet for retten

Rettssaken mot de tre mennene som er tiltalt i forbindelse med drapet på Åge Stavran (35) i Spjelkavik i Ålesund i oktober i fjor, starter i Sunnmøre tingrett tirsdag 9. juni.

Åsted ålesund dødsfall
Foto: Mattias Rolighed Bergset / NRK

En 22 år gammel mann er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter samt likskjending. Sammen med de to øvrige, en 19 år gammel mann og en 37 år gammel mann, er han også tiltalt for å ha ødelagt spor ved å tenne på åstedet og for grovt skadeverk.

Fikk melding om brann

Politiet fikk først melding om en eksplosjonsartet brann i en firemannsbolig i Åkåvegen på Øvre Holen. Da de kom til stedet, fant de 35-åringen død inne i den brannskadde leiligheten.

Etterforskningen bekreftet at han ble drept i boligen natten før den ble påtent om ettermiddagen tirsdag 21. oktober.

Les også:

Særdeles grovt

Det er igjen et bestialsk drap begått i Ålesund-regionen som skal føres for retten. I seks dager vil retten blant annet få høre hvordan hovedtiltalte stakk Stavran gjentatte ganger i brystet og halsen med en brevåpner og slo ham i tinningen med en øks slik at han døde av knusningsskader. Deretter klippet han av to av den dreptes tær med en boltkutter.

Kjøpte brennbar væske

Dagen etter drapet, som han har tilstått, kjøpte 22-åringen en brennbar væske som han ga til de to andre tiltalte med beskjed om å helle det utover i leiligheten og tenne på.

Det oppsto da en eksplosjon og senere brann i boligen med kraftig røykutvikling som følge. Leiligheten fikk store skader i brannen, og liket ble kraftig forbrent.

De tre mennene er ifølge Sunnmørsposten tidligere dømt for vold, narkotikabruk eller pengeutpressing.

Fire sakkyndige

Hovedtiltalte forsvares av advokat Håkon Sætre Rasmussen. Den yngste forsvares av Javeed Hussain Shah og den eldste av Aasmund Olav Sandland. Bistandsadvokat for de etterlatte er advokat Gerd Cathrine Haagensen.

Statsadvokat Magne Nyborg er aktor i saken, som administreres av tingrettsdommer Knut Anders Oskarson. Oskarson overtar saken etter at tingrettsdommer Nils E. Engeset før helgen ble kjent inhabil. Det var to av de tiltalte i saken som ba Sunnmøre tingrett om å bytte ut Engset fordi han er nabo og omgangsvenn med hovedetterforskeren i saken.

Det er i alt fire sakkyndige i saken. Overlege og psykiater John Olav Roaldset, psykiater Øyvind Erik Duguid Jensen, branningeniør Hilde Sivertsen og pensjonert brannsjef Bjørn Bakkhaug.