Hopp til innhold

Slik unngår du hjemlengsel

Trygghet og gamle rutiner forsvinner fort når man flytter for seg selv. Nå er det høysesong for å få hjemlengsel.

Eilen ser i album

Eilen Kvamme flyttet hjemmefra som 15-åring, men album var en viktig del av flyttelasset.

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

– Jeg har bodd alene nå i to år og da har jeg ofte dratt hjem. Det har ikke vært så kjekt å være alene hjemme i helgene. Man savner familien når man er så langt borte fra dem hele tiden, sier 18 år gamle Cathrine Follestad.

Cathrine har nylig flyttet sammen med venninnen sin Eilen Kvamme. De to jentene kommer fra Sandsøy og naboøya Kvamsøy. Men da de var 15 og 16 år gamle så pakket de koffertene og flyttet hjemmefra.

– Bare kom opp. Det står ikke noen navn på ringeapparatet, bare andre etasje, sier Eilen Kvamme i det jeg ringer på ytterdøren.

De to jentene bor i Ålesund sentrum, for det er her de går på videregående skole. Den ligger omtrent tre timer unna hjemstedet deres.

Inne i leiligheten deres i Ålesund er det pynteting i vinduskarmen, oppvasken er tatt, og det er en duk på bordet.

Da vi bodde på øya sa mange: Jippi jeg skal flytte, aldri mer denne øya. Men når du faktisk flytter ut, så lengter du hjem igjen.

Eilen Kvamme, 18 år
Kjøkkenbordet

Eilen Kvamme og Cathrine Follestad ved kjøkkenbordet i leiligheten i Ålesund.

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

– De fleste som er fra øyene våre må flytte på hybel når de skal begynne på videregående skole, så vi spør ofte hva skal vi lage til middag eller finne på i kveld, sier Eilen.

Høysesong for hjemlengsel

Bentzrød

Helsesøster Anne Holter Bentzrød de får flere henvendelser om hjemlengsel nå etter fadderukene.

Foto: Fotograf CF-Wesenberg

På denne tiden av året er det travle tider for helsesøster Anne Holter Bentzrød. Hun må ofte svare på spørsmål mens hun sitter på kontoret sitt i Oslo.

For ungdom som sliter med hjemlengsel, lurer på mange ulike ting. Gjennom informasjonskanalen drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet kan de få hjelp.

– Vi ser at det er flere henvendelser og spørsmål om hjemlengsel nå på høsten. Rett etter skolestart så er det en topp, sier helsesøster i nettstedet ung.no Anne Holter Bentzrød.

Helsesøsteren forteller at mesteparten av henvendelsene er fra ungdommer som ikke bor i sentrale strøk i Norge og skal begynne på videregående skoler.

– Generelt har vi flere henvendelser fra jenter. Det kan være fordi jenter er flinkere til å si noe om hvordan de opplever det, sier helsesøsteren.

Mens jeg intervjuer Anne, holder hun på med en artikkel om hjemlengsel og det å flytte hjemmefra.

LES: Flytte hjemmefra

– Vi svarer på utdanningsspørsmål og selv om mange spør om andre ting med utdanningen, handler ofte spørsmålene også om ensomhet. Vi har sett det mye etter hvert, og det er derfor vi nå vil skrive om temaet på ung.no, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva gjør du når du har hjemlengsel? Kommenter nederst i saken.

Bråstopp etter fadderukene


Anne Holter Bentzrød jobber også som helsesøster ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

Fadderukene rundt om i landet, som handler om at de gamle, godt kjente studentene skal ønske de nye velkommen, er nå over. For mange studenter slår hverdagen da inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Høgskolen i Ålesund

Studenter ved Høgskolen i Ålesund.

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

– Når jeg snakker med studenter får jeg en del reaksjoner på at det er veldig intenst når fadderukene pågår, med mye drikking og et høyt festnivå, så da har man ikke tid til å tenke så mye og lengte hjem. For en del så blir det en bråstopp når hverdagen begynner, sier helsesøster Anne.

– Hva er det studentene lurer på?

– De sier blant annet at: Jeg er så trist, Jeg tenker på dem hjemme, jeg savner kjæresten min så forferdelig mye. Hva skal jeg gjøre for at denne ubehagelige følelsen av ensomhet og hjemlengsel skal gå over? leser Anne fra noen av spørsmålene som de får inn.

Tidligere livserfaringer spiller inn

Risikofaktorene for å få hjemlengsel kan deles inn i fire kategorier: Tidligere erfaringer, holdningen, personlighet og forholdet til familien.

Kilde: From the american academy of pediatrics: Preventing and Treating Homesickness
ung.no

På nettsiden ung.no kan du få tips hvis du har hjemlengsel.

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

– Har du vært mye leir da du var yngre, reist verden rundt før, eller har du vært hjemme i det trygge rede. Jeg har opplevd at foreldre har bedt om time for ungene sine på forhånd før de flytter for å gå på skole, fordi de vet at de er sårbare, sier helsesøster Anne Holter Bentzrød.

– Stille å bo alene

Eilen Kvamme og Cathrine Follestad viser meg rundt i leiligheten deres i Ålesund. Etter at de flyttet for seg selv har det vært mye å lære.

– Jeg lærte meg å vaske klær, hm ... jeg vet ikke, i sommer kanskje? Vi må gjøre en del ting som vi ikke hadde tenkt på å gjøre før. Rense sluker for eksempel, sier Eilen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spiller gitar

– Hadde jeg bodd alene så hadde jeg nok bare sovet, spist, og gjort lekser. Jeg hadde kjedet livet av meg, sier Eilen Kvamme.

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

I tillegg til slukrensing, støvsuging og stryking kan dagene fort bli stille når man ikke lenger bor sammen med familien.

– I fjor var jeg hjemme nesten hver helg. Det var ganske stille å bo alene, og jeg følte meg nesten litt ensom. I år skal jeg mest sannsynlig jobbe i Ålesund, og da blir det sjeldnere jeg drar hjem, noe som nok kan bli litt tristere. Derfor er det bra at jeg nå bor sammen med noen, sier Cathrine Follestad.


– Lapskaus på boks

– Jeg var den andre som flyttet ut. Jeg har en lillesøster som er hjemme, og familien måtte kjøpe seg en hund fordi det ble litt stille i huset. De ringer støtt og stadig og sier: "Kommer du ikke hjem igjen?" sier 18-år gamle Cathrine.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kvamme og Follestad

Venninne Cathrine Follestad og Eilen Kvamme flyttet hjemmefra da de var 16 og 15 år gamle.

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

Selv om de to jentene sier det for det meste har vært en positiv opplevelse å flytte hjemmefra, har det vært annerledes enn de trodde.

– Jeg husker godt at når mamma og pappa var ute å reiste så var det gøy å kunne si at man skulle være alene hjemme og lage middag selv, men det ble som oftest lapskaus på boks, sier Cahtrine.


– Ja. Da vi bodde på Kvamsøy sa mange: "Jippi jeg skal flytte, aldri mer denne øya" men når du faktisk flytter, så lengter du hjem igjen. Øya blir et spesielt sted å dra til, sier Eilen.

– Forsvant i mengden


Etter et årsstudium med psykologi i Bergen var Charlotte Kalager fra Holmestrand i Vestfold usikker på hva hun ville. Nå studerer hun psykologi i Lillehammer.

Charlotte

Charlotte Kalager mener flere burde benytte seg av rådgivertjenestene på skolen. – Det er avgjørende å ha noen å prate med, sier Charlotte.

Foto: Privat

– Da jeg bodde i Bergen så bodde kjæresten min hjemme, så det forsterket følelsen at jeg savnet de hjemme, sier Charlotte.

– Jeg er veldig hjemmekjær. og det er viktig for meg å ikke bo så langt hjemmefra. Derfor følte jeg det var mer riktig for meg å finne et studiested som var nærmere hjemme, slik at jeg også kan reise oftere hjem, sier 22-åringen.

– Hvordan er det å nå studere på et mindre studiested?

– I Bergen følte jeg at jeg forsvant litt i mengden. Jeg likte faget, men det passer mer for meg å studere på et mindre sted, for det er mer intimt og lettere å bli kjent, sier hun.

– Flaut si man har hjemlengsel


Selv har Charlotte Kalager en blogg som heter Charlett hvor hun blant annet skriver om psykologi og inspirasjon.

Et av temaene som har dukket opp på bloggen er hjemlengsel:

Jeg er selv laaangt borte fra både familien og kjæresten for øyeblikket, og jeg har virkelig fått merke hjemlengselen på kroppen. Det er en helt grusom følelse som er vanskelig å bli kvitt...

Charlotte Kalager

Les om Charlotte sine råd her: Hvordan takle hjemlengsel

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Charlotte Kalager

For Charlotte Kalager gjorde det studiesituasjonen bedre ved å flytte til et mindre sted, nært hjemstedet.

Foto: Privat

– Jeg tror det er mange kan slite med hjemlengsel men som ikke tør å si det. Det er kanskje litt flaut å ha hjemlengsel når man har blitt 18–20 år og skal flytte hjemme fra. Det er nok et sårt punkt, sier Charlotte.

– Mange er slike mennesker som elsker utfordringer og nye mennesker og da er det litt vanskelig å være den som sier "nei jeg syns ikke det er så gøy", mener bloggeren.


Størst frafall første semesteret


Det blir flere og flere studenter, og ifølge kunnskapsdepartementet er årets studentkull større enn fjorårets.

Jeg skulle ønske flere tok kontakt med oss i stedet for å slutte, fordi det er et ganske dramatisk valg.

Studentrådgiver Rolf Viddal

Men ifølge fjorårets statistikk fra Statistisk sentralbyrå er det stadig flere studenter som ikke fullfører graden sin.

Undersøkelser fra NIFU STEP viser videre at nesten to av tre av dem som slutter helt, gjorde det i løpet av første semester.

Rolf Viddal

– Ta kontakt med oss, før du bestemmer deg for å slutte, sier studentrådgiver Rolf Viddal

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

Ved studentsamskipnaden i Ålesund, begynner dagen tidlig. Rolf Viddal, som er studentrådgiver har bedt meg om å komme før studentene våkner, for da vil han være opptatt hele dagen.

Da skal Rolf veilede og svare på spørsmål til studenter som lurer på om de har tatt rett valg.

Han sier det er mange årsaker til at studenter slutter på skolen, men det begrunnelsen som oftest blir brukt er: Feil studievalg.

– Selv om det kan ligge andre ting bak, er det ofte det som blir brukt til omverden. Kommer du inn på fjerde valget til en by du ikke ville til, så må du motivere deg mer. Og da er det lettere å bruke argumentasjon at dette var feil studievalg, sier Rolf.

– Nytter ikke å grave seg ned


Etter fadderukene kommer det som regel flere henvendelser fra studentene, sier Rolf. Han ønsker likevel at enda flere tar kontakt med rådgiverne.

Studentrådgiver

– Du må gjøre noe selv for å trives, sier mener studentrådgiver Rolf Viddal.

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

– I stedet for å slutte på studiet skulle jeg ønske flere som kjente på følelsen med å ikke trives tok kontakt med oss. Det er et ganske dramatisk valg å hoppe av, sier Rolf.

Før man bestemmer seg for å gi opp, bør man selv gjøre en innsats for å trives, mener han.

– Et studie er ikke bare å sitte med nesen i bøkene. Man skal også ha et sosialt liv. Men man må gjøre noe selv. Det nytter ikke å sitte på hybelen og grave seg ned, mener han.

– Lag mye humor selv


Tilbake i leiligheten i Ålesund sentrum sitter Cathrine Follestad og Eilen Kvamme. Planene for neste år er enda usikre, men ingen av dem involverer å flytte hjem til Sandsøy eller Kvamsøy.

De to 18-åringene har nå startet på sitt tredje år hvor de bor hjemmefra. Og noen ting har de lært i løpet av tiden.

– Når du bor sammen med noen som ikke er familie, så må du respektere de på en annen måte. Du kan ikke ha huset fullt av venner uten å spørre. Du må også finne på å ha det gøy selv. Lag mye humor så du ikke blir ensom, sier Eilen Kvamme.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL