Hopp til innhold

Slik hjelper du humlene fra din egen blomsterkasse

Humler og bier gjør en livsviktig jobb for økosystemet vårt. Men de siste årene har flere humle- og biearter forsvunnet. Her er noen tips til hva du kan plante i hagen for å bli med og snu trenden.

Tøffe tider for blomster og bier

Det moderne landbruket har ført til at mange av de gammeldagse slåttemarkene har forsvunnet. Da forsvinner store deler av matfatet til humlene.

Foto: Roar Strøm / NRK

På gartneriet til Oddbjørn Eik i Ålesund er det mye aktivitet. Sola skinner og mai er måneden da folk virkelig går mann av huse for å friske opp i hagen og i blomsterkassene.

Oddbjørn Eik

Gartner Oddbjørn Eik er spesielt opptatt av å bevare humlene på våren, for om de første humlene ikke klarer seg kan man utslette flere generasjoner med humler.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Og rundt blomstene både ute og inne i gartneriet summer humler og bier rundt plantene.

– De første humlene som kommer er dronningene, og de må man ta vare på for det er de som samler seg næring for å bygge seg bol. Så jeg prøver å være veldig snill med de første humlene som kommer, sier han.

Humlene og biene får fly fritt inn og ut av gartneriet og butikken.

– For at de skal klare seg må de ha blomster tilgjengelig. Påskeliljer, tulipaner og stemor er fine blomster så tidlig, sier gartneren som oppfordrer de som er innom til å prøve å ha blomster i hagen hele året.

Gjør en livsviktig jobb

Honningbier, humler, sommerfugler og mange andre insekter gjør en livsviktig jobb med å bestøve blomster slik at de kan produsere frø og formere seg.

Blomster

Mange er innom for å friske opp hagen på våren. Stemor er en ypperlig humleblomst.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Når insektene forsyner seg og tar næringen sin fra den søte og gode nektaren, festes pollenet seg til pelsen til insektet og blir med fra blomst til blomst. Mer enn 80 prosent av Europas blomsterplanter bestøves av insekter og uten denne hjelpen vil matfatet vårt bli betydelig mindre. En tredjedel av verdens matvareproduksjon er avhengig av dette samspillet.

Økt gjødsling har ført til kraftig vekst for mange grønne planter, på bekostning av blomstrende planter. Økt bruk av plantevernmidler skaper også problemer, og om man vil gjøre det best mulig for humlene så bør man unngå gift i hagen.

Og gartneren får kunder innom som er opptatt av problematikken.

Sissel og Anne Grethe Farstad

Sissel og Anne-Grethe Farstad er opptatt av å ta vare på humlene i hagen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Det kommer noen og spør både om humlevennlige blomster, og tips til humlekasser, sier han.

Tar vare på humlene

Søstrene Farstad, som er innom gartneriet, er opptatt av humlene.

– Senest i går så vi en humle i hagen vår og da sa vi til hverandre at den må vi prøve å ta vare på, sier Sissel Farstad.

Hun og søsteren Anne-Grethe har allerede plantet krokus og påskeliljer og håper humlene vil trives i hagen.

– Krokusen er vel en favoritt, så der har den kost seg.

Man trenger ikke store plassen for å kunne bidra.

Nå skal søstrene kjøpe flere blomster for å prøve å hjelpe blomstene og humlene, og mange hagesenter rundt om i landet tilbyr egne frøkolleksjoner med varierte blomster, krydderurter, busker og trær som honningbier, humler og villbier liker godt.

Se faktaboks for hvilke blomster det blir anbefalt å plante i hagen og i blomsterkasser.

Se «Ut i Naturen»-programmet om de tøffe tidene for blomstene og bia her.