Skal ha betalt overgrep med brennevin

Den tiltalte erkjente seg delvis skyldig da rettssaken mot en mann i 20-åra fra Nordmøre starta i tingretten i dag. Mannen er tiltalt for seksuelle overgrep mot flere mindreårige jenter.

NORDMØRE TINGRETT

Overgrepssaka mot ein Nordmørsmann starta i dag.

Foto: Hansen, Bjørn / NTB scanpix

Jentene skal ifølge tiltalen ha blitt betalt med brennevin og penger. Overgrepene skal ha skjedd ulike steder både i Oslo og Ålesund. Blant annet skal overgrepene ha skjedd på et offentlig toalett i Oslo, på ett av kjøpesentrene i Ålesund og på Atlanterhavsparken.

Det skal være 11 jenter som skal ha blitt utsatt for krenkende og uanstendig oppførstel fra mannen.

Kontakt på nettet

Han tilstår å ha brukt sosiale media til å avtale seksuell omgang med unge jenter. Men i rettssalen nekter han for at han visste at noen av jentene var under den seksuelle lavalderen. Det blir også noe av det viktigste retten må ta stilling til - hva visste den tiltalte om jentenes alder.

Nordmøre tingrett behandler overgrepssak

Det er satt av vel en uke til saken i Nordmøre tingrett.

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

Mannen forteller blant annet om at møte han hadde med tre jenter i Romsdal høsten 2013. Han innrømmer å ha avtalt å kjøpe sprit og sigaretter til jentene, men forklarer at jentene pekte på en videregående skole som de sa de gikk på. En av jentene hadde også flere profiler på et nettsted, og på alle var hun over 17 år, ifølge tiltalte. Så selv om han forteller om moralske kvaler, sier han at han ikke hadde noen grunn til å tro at de var under seksuell lavalder.

Dette nettstedet står sentralt og er ofte nevnt i tiltaltes forklaring. Nettstedet skal ha 16 års aldersgrense for medlemmene, og en kan hake av for om man ønsker et forhold, en samtale eller sex.

– Betalte aldri

I forklaringen sin forteller mannen også at han aldri betalte for sex, selv om det var avtalt. På et nettsjekkested opplevde han stadig at jenter tilbød sex mot betaling. Han slo til, men uten å ha til hensikt å betale. Flere ganger skal han ha avtalt å ha seksuell omgang som en prøve, og hvis det fungerte skulle de møtes igjen mot betaling. Det gjaldt to jenter han møtte i Ålesund, men ifølge tiltalte lot han være å treffe dem igjen.

Videre har han forklart at han sendte facebook-meldinger til jenter han ikke kjente. Han gjorde vurderinger ut fra profilbilde, men sendte selv fra en falsk profil. Ifølge forklaringen var det noen som ble fornærmet, andre avfeide og en jente fortalte at hun var bare 15 år. Da skal han ifølge egen forklaring ha beklaget, og skrevet at han ikke skulle kontakte henne mer.

Den tiltalte antyder dessuten i sin forklaring at han var syk i den tiden dette skjedde, og at han hadde problemer. Bakgrunnen var et tidligere samboerforhold som ble vanskelig, og som førte han inn i en livskrise. Han forlarer at sexhandlingene var spenningsutløsende, men at han forstår at han har ødelagt mye. Blant annet er han forberedt på at venner vil vende seg bort, og at han ikke kommer til å ha noen karriere mer.

Nordmøre tingrett satte først av av åtte dager til saken, men har foreløpig redusert dette til seks dager.

Les også: