Hopp til innhold

Siv Jensen: – Kommunene skal ikke la seg presse til å ta imot flyktninger

ÅLESUND (NRK): Siv Jensen stod bredbeint og engasjert på torget i Ålesund under Frps valgkampåpning lørdag. Hun mener at norske kommuner ikke skal la seg presse til å ta imot flere syriske flyktninger.

Siv Jensen under valgkampåpningen i Ålesund

VALGKAMP: Frp åpnet valgkampen på torget i Ålesund sentrum lørdag. – Ingen skal føle seg presset til å følge opp vedtaket. Nå bruker vi kommunevalgkampen til å kjempe mot det, sa hun fra talerstolen.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Valglogo

– Jo flere kommuner som sier nei, jo større mulighet er det for at avtalen ikke gjennomføres, sa partileder Siv Jensen under Frps offisielle valgkampåpning i Ålesund sentrum lørdag.

Siv Jensen under valgkampåpning i Ålesund før kommunevalget 2015

Siv Jensen argumenterte for flere saker under valgkampåpningen i Ålesund. Kanskje mest engasjert om syriske flyktninger.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

I juni ble det klart at Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne er enige om å ta imot 8000 syriske flyktninger over tre år. SV trakk seg fra Syria-forhandlingene fordi de ønsker at Norge skal ta imot enda flere flyktninger.

– Viktig lokalpolitisk sak

Under Frps valgåpning fortalte Siv Jensen at Europa i fjor opplevde en økning av antall asylsøkere, mens i Norge gikk tallet ned.

– Menneskesmuglerne har fått med seg at justisministeren i Norge heter Anders Anundsen og ikke Grete Faremo.

Oppmøte under Frps valgkampåpning i Ålesund

Flere hadde møtt opp på torget i Ålesund for å høre Siv Jensen tale.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Fremskrittspartiet har tidligere oppfordret til lokale folkeavstemninger om Syria-forliket. Fra talerstolen lørdag var Jensen klar på at dette er en viktig lokalpolitisk sak.

– Ingen kommuner skal la seg presse å følge opp vedtaket om å ta imot flere syriske flyktninger. Nå bruker vi kommunevalgkampen til å kjempe mot det.

Jensen la vekt på at det er en klausul i avtalen som sier at den skal revurderes neste år. Til NRK sier Jensen at hun ikke mener hennes oppfordring til kommunene saboterer vedtaket.

– Jeg varslet allerede i mai at vi ville bringe dette inn i lokalvalgkampen.

– Er det greit at du som partileder oppfordrer til å bryte regjeringspolitikk?

– Det er slik at Stortinget har fattet et vedtak som regjeringen skal følge opp. Nå er det lokalvalg og det er kommunene som har ansvar for å følge opp vedtaket, og da er det naturlig å stille spørsmålet i valgkampen.

Ønsker ikke å hjelpe i Norge

Geir Stenseth i Frp under valgkampåpning

– For å ta imot flyktningene må pengene tas fra en plass, sier Frps ordførerkandidat i Ålesund Geir Stenseth.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Finansministeren er klar på at om man sier ja til å ta imot flyktninger, så sier man nei til andre satsinger i kommunen. Formannskapet i Ålesund bestemte i mai at kommunen skal ta imot inntil 90 flyktninger i år. Da var det kun Frp som stemte imot forslaget.

– I Ålesund har det vært sagt at kommunale leiligheter skal tas i bruk og vi har veldig mange boligsøkende og da de må vente enda lenger eller ikke få det, sier ordførerkandidat i Ålesund, Geir Stenseth.

– Mange parti vil ta imot flyktninger, men da må de fortelle hvor de skal ta pengene fra. De må enten kutte i andre tjenester eller øke eiendomsskatten, sier fylkesordførerkandidat i Møre og Romsdal, Frank Sve.

Under valgkampåpningen forklarte Jensen at de vil hjelpe de syriske flyktningene, men ikke i Norge.

– Frp mener det er politisk ansvarlig å hjelpe der hjelpen betyr mest. Til prisen av å hente en flyktning til Norge kan vi hjelpe 27 i hjemlandet. Den minst effektive måten å hjelpe på er derfor å hente 8000 flyktninger til Norge, sa Jensen i talen sin.

Siv Jensen i Ålesund under Frps valgkampåpning

Finansminister og partileder Siv Jensen på torget i Ålesund.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK