NRK Meny

Her klekkes Perla og Rakel

Det er spent stemning i klasserommet i det kyllingene viser seg frem for første gang. – Nå har vi gitt nytt liv, sier førsteklassingene.

Bilder av barn ser på kylling. Rugekar bæres til barn. Nært egg hvor kylling hakker seg ut. Nært kyllinger og barnehender. Nordlandet barneskole

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

I 21 dager har førsteklassingene på Nordlandet barneskolede ventet. De har fulgt med og krysset av på kalenderen, de har lyst gjennom eggene for å se etter liv, og de har passet på at eggene har hatt det varmt nok.

Hele prosessen har barna fulgt, og nå har de klekket. Av åtte egg de har fulgt nøye med på har det blitt fire kyllinger.

– Barna har vært veldig omsorgsfulle og har likt ansvaret med å passe på dem, sier lærer Tove Heide.

Skal bo i nærområdet

Læreren fikk eggene og rugemaskin fra en bekjent og i tre uker har de stått i klasserommet. Samtidig har lærerne brukt eggene i undervisningen i forbindelse med et tverrfaglig lese- og skriveprosjekt.

– I forbindelse med påske så har vi også snakket om det med nytt liv. De er veldig opptatt av at de har vært med på å gi kyllingene et liv, sier Heide.

Nå i helga bor kyllingene hjemme hos læreren, men mandag er de på plass i klasserommet igjen.

Der skal de bo i en uke frem til påske, før de skal plasseres i Vanndamman i Kristiansund.

– De skal få plass i fugledammen, så de får et hjem etterpå. Og da kan jo barna også besøke dem der når de blir større.

På mandag tror hun det blir mye kos på de små kyllingene Petra, Rakel, Marcus og Martinus.

– De vil jo selvfølgelig veldig gjerne holde dem og klappe dem, og nå skal de få lov til det.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.