Rift om forsvarsspray

Flere overfall i Ålesund har gjort at mange utstyrer seg med forsvarsspray.

Video nsps_upload_2010_2_4_20_14_43_1220.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Salget av forsvarsspray har økt kraftig etter overfallene det siste året.

Enkelte utsalgssteder er utsolgt for tårespray etter flere overfall og voldtekter siden mai i fjor.

Les også: - Ålesund farligere enn New York

- Har den i veska hele tiden

Hanne Tverdal

19 år gamle Hanne Tverdal har forsvarsspray i veska si.

Foto: Pål Bakke / NRK

19 år gamle Hanne Tverdal sier at hun ikke vil nøle med å bruke spray om hun blir angrepet.

- Det er kjekt å ha i tilfelle noe skulle skje. Det er faren min som forlanger at jeg skal ha den i veska mi hele tida, sier 19-åringen.

Den vesle boksen inneholder ei væske som svir i øynene og setter en rød eller grønn farge i ansiktet på en eventuell overfallsmann. Dette er ei god forsikring, mener Hanne Tverdal.

- Pappa viste meg hvordan det skal gjøres. Det er bare å ta av toppen og trykke.

Utsolgt for forsvarsspray

Det er tydeligvis mange som har begynt å ta forholdsregler. På Jernia i Ålesund blei det fort utsolgt for forsvarsspray da den nye overfallsbølga startet for noen uker siden.

- Det er gjerne fedre som kommer og kjøper til døtrene sine for å sikre de. Nå er det utsolgt, men vi får snart inn igjen, sier butikkmedarbeider Inger Beate Åsehaug.

Les også:

Forsvarssprayen må ikke forveksles med pepperspray, som er ulovlig i Norge. Sprayen er alkoholbasert, den svir i øynene og setter farge i ansiktet på den det blir sprayet på.

Kan være falsk trygghet

Det er ofte engstelige foreldre som kjøper forsvarsspray til barna sine. Vaktmann Atle Malmedal er usikker på om dette er rett fremgangsmåte.

- Jeg er ikke mot at folk har slike i lomma for å føle seg trygg, men jeg føler det blir en falsk trygghet for mange. Alle får kjøpt dette produktet. Overgripere kan ha kjøpt dette, og i enkelte situasjoner kan sprayen bli brukt mot den som hadde tenkt å forsvare seg.

- Om man føler seg utrygg når man skal gå ut av byen alene, synes jeg heller at folk skal tenke seg om og gå sammen med venner, ta en taxi, eller bli henta. Man er på villspor om man tror at en må forsvare seg med en slik spray, sier Malmedal.

Er det rett av fedre å utstyre døtrene sine med forsvarsspray? Bli med i debatten her!