NRK Meny
Normal

Reiselivsnæringen og ordføreren reagerer på "Bølgen"-støtte

Både reiselivsnæringen og ordføreren i Stranda frykter at innbyggere og turister skal bli skremt av den nye filmen om monsterbølgen og Åknesrenna.

Terje Devold Bølgen

Adm.dir. Terje Devold i 62 grader nord sier han er dypt skeptisk til den nye katastrofefilmen ved navn 'Bølgen'.

– Folk kan bli redde, og vil kanskje velge å bosette seg andre steder, mens turistene finner seg andre reisemål, sier adm.dir. Terje Devold i reiselivsselskapet 62 grader nord.

– Det å lage en helaftens spillefilm om Åknesrenna og framtidig katastrofe kan få negative konsekvenser.

I dag ble det klart at katastrofefilmen "Bølgen" får 16 millioner kroner i statlig støtte, noe som langt på vei garanterer at den blir realisert.

Filmen tar for seg skrekkscenarioet som vil oppstå en gang i fremtiden, når fjellmassivet i Storfjorden raser ut og skaper en flodbølge som vil oversvømme turistbygdene Geiranger, Hellesylt og Tafjord.

Saken fortsetter under bildet

Risikoen er stor for fjellskred fra Åkerneset

Her kan du se Åkerneset, og påfølgende illustrasjon.

Foto: Foto/illustrasjon: Møre og Romsdal fylke

– Håpte den ikke ble finansiert

Adm. dir. Devold er fullt klar over at monsterbølgen før eller siden vil komme, men misliker at man skal spille på folk sin frykt i underholdningsøyemed.

– Åknesrenna vil rase ut om ett, tusen eller kanskje ti tusen år, men å henspille denne katastrofen til dagens dag skaper skrekken, sier han.

Devold får langt på vei støtte av Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad, som deler skepsisen for den nye filmen.

Jan Ove Tryggestad

Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad sier han håpet 'Bølgen' aldri ville få økonomisk støtte.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

–Jeg håpte i det lengste at prosjektet aldri ble finansiert. Personlig mener jeg dette er et prosjekt som ikke akkurat skaper ro og trygghet blant dem som bor langs fjorden. For meg blir dette å spekulere i andre sine problemer og ulykker.

Ønsker ikke frykt

– Kommer reiselivsnæringen til å lide tror du?

– En kan vel se det på to måter. På den ene siden er det kanskje noen som blir redde, mens andre kanskje blir "trigget" av en slik frykt. Jeg tenker likevel mest på de unge, voksne og eldre som bor i fjorden til daglig, som har forsonet seg med denne frykten.

Tryggestad sier det omfattende overvåkningsapparatet rundt Åknesrenna har bidratt til mer ro rundt dommedagsprofetiene, og han ønsker ikke at frykten nå skal blåse opp igjen.

Video SLIK ER SKREDFAREN PÅ ÅKNESET

Her kan du se video som illustrerer skredfaren på Åkneset.

Si din mening! Tør du å reise til Geiranger vel vitende om den kommende bølgen?