Hopp til innhold

Rasfare truer turistattraksjon

Stor snøskredfare forsinker åpningen av Trollstigen. – Dramatisk for turistnæringen, sier reiselivssjef.

Raset fra Bispefonna

Snø fra Bispefonna ble liggende i veibanen i Trollstigen etter raset torsdag. Stor rasfare forsinker åpningen av den populære turistattraksjonen.

Foto: Anne Marit Ø. Johansen / Statens vegvesen

Trollstigvegen i Rauma er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Det er ventet at 700 000 turister vil besøke veistrekningen mellom Valldal på Sunnmøre og Åndalsnes i Romsdal i løpet av sommersesongen.

Snøskredfare forsinker nå sommeråpningen av fylkesveg 63 over Trollstigen.

Venter flere ras

Ivar Hol, Statens vegvesen

Ivar Hol

Foto: Omar Sejnæs / NRK

Statens vegvesen skriver i en pressemelding at nysnøen som har kommet den siste tiden gir stor rasfare. Flere av de store snøfonnene som kan komme ned på vegen, har fortsatt ikke gått.

– Vi tar ingen sjanser med sikkerheten, verken til entreprenøren som skal brøyte eller trafikantene som skal ferdes på vegen. Slik snøforholdene er nå er det ikke forsvarlig for folk å være mange steder i Trollstigen og slik kan det bli en god tid framover, sier seksjonsleder Ivar Hol i Statens vegvesen.

Åpner tidligst i juni

Ifølge vegvesenet er det vanskelig å spå når det blir mulig å åpne den populære turistvegen for trafikk.

– Alt avhenger av været og når snøfonnene går. Vi ser at det kan bli vanskelig å åpne før månedsskiftet mai-juni. Naturen rår vi ikke over, sier Hol.

Artikkelen fortsetter under bildet

Trollstigen i Møre og Romsdal

Trollstigvegen, eller Trollstigen som den kalles, er et veistykke på fylkesvei 63 i Rauma kommune i Romsdal i Møre og Romsdal. Trollstigveien forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Venter store tap

Hilde Gråberg Bakke

Hilde Gråberg Bakke

Foto: Harald Bakke

Veistrekningen åpner som regel rundt 20. mai. En utsettelse av åpningen av Trollstigen betyr også en utsettelse av starten på turistsesongen for bedriftene langs strekningen.

– Ti dager er dramatisk mye i denne sammenhengen. Når veien er strengt legger turistene ferien sin til andre steder i fylket. Dette gir store tap som ikke kan tas igjen, sier Hilde Gråberg Bakke, reiselivssjef i Rauma.

– Sikkerheten må alltid gå først. Vi har respekt for vurderingene som er gjort, men samtidig er det trist at reiselivsbedriftene i området blir skadelidende, sier Gråberg Bakke.

Kan bli nattestengt

Bispefonna går

Bispefonna ved Trollstigen går.

Foto: Anne Marit Ø. Johansen / Statens vegvesen

Med sine elleve hårnålssvinger med radius på om lag 10 meter, er Trollstigen en krevende strekning å kjøre. Derfor skal sju av svingene utvides før Trollstigen får status som Nasjonal turistvei 16. juni.

Entreprenørene arbeider nå i en sving som ikke er truet av ras, men jobben med resten av svingene kan bli utsatt på grunn av rasfaren. Da må noe av arbeidet gjøres som nattarbeid i sommer og vegen vil da bli stengt mens arbeidet pågår.

– Vi vurderer rasfaren fra dag til dag og kommer til å trekke ut arbeidsfolkene hvis det ikke lenger blir mulig å jobbe trygt, forteller Hol.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL