Potetkampen: Utseende teller mye

Norske potetprodusenter må bli enda bedre på kvalitet og da kan vi vinne kampen mot utenlandske produsenter, mener daglig leder i Sunndalspotet, Ivar Bakken.

Potetprouksjon hos Sunndalspotet og intervju med daglig leder Ivar Bakken

Norskproduserte mandelpoteter klar til markedet fra Sunndalspotet

Det er alltid en kamp i potetproduksjonen å få opp poteten av jorda i tide før telen kommer. I år ga høstferien med finværet en god innspurt og de aller siste tar opp potetene nå. Gode vekstforhold nå i høst gjør at de norske potetene ser bra ut og smaker godt.

Nisje i tøft marked

Sortering på Sunndalspotet

Sortering av nyhøstet norsk potet i produksjonsanlegget til Sunndalspotet

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Sunndalspotet, som er eid av 12 potetbønder i sunndalsregionen, har kjempet seg til en nisje i det tøffe potetmarkedet, som er dominert av store tunge aktører som Gartnerhallen og Bama.

Mandel, Asterix eller Amadine?

Mandelpoteter går i et forrykende tempo gjennom de topp moderne produksjonsmaskinene hos Sunndalspotet. Mandelpoteten blir stadig mer populær hos forbrukerne og har inntatt andreplassen etter Asterix, som det dyrkes mest av i Norge. Fjellmandel er blitt et kjent varemerke på mandelpotet dyrka i nabokommunen Oppdal.

Utlendingene tar stadig større del av det norske potetmarkedet og har nå en markedsandel på rundt 60 prosent. Utenlandske poteter er først på markedet om våren og norske forbrukere kjøper gjerne franske Amadine-poteter til en høy pris.

Ivar Bakken i Sunndalspotet

Daglig leder Ivar Bakken i Sunndalspotet

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Kvaliteten er ofte god på utenlanske poteter og norske potetprodusenter har ei stor utfordring i å lage like fine poteter utseendemessig som de franske. Skallet på poteter i fra norsk jord har ofte flekker og prikker som skremmer kjøperne.

Men Sunndalspotet mener de har mye å vinne på å bedre produksjonen av potet i norsk landbruk og erkjenner at det må til skal de vinne kampen, sier Ivar Bakken i Sunndalspotet..

Se også: Poteten kom seint- men godt