Politiet vil trolig endre siktelsen i pingvin-saken

Fire russ har siden fredag vært foreløbig siktet for å sette dyr i hjelpeløs tilstand etter at de tok seg inn til pingvinene i Atlanterhavsparken i Ålesund. Nå kommer politiet trolig til å endre siktelsen til ulovlig inntrenging.

Yngve Skovly

Politiinspektør Yngve Skovly sier tirsdag at siktelsen etter dyrevelferdsloven trolig vil bli henlagt.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / nrk

– Slik det ser ut nå vil vi stå ovenfor et annet straffeforhold, nemlig ulovlig inntrenging i et område, sier politiinspektør Yngve Skovly.

Fire personer, to kvinner og to menn født i 1996, ble natt til torsdag siktet etter dyrevelferdsloven § 14, som handler om å sette dyr i en hjelpeløs tilstand. Det skjedde etter at politiet startet etterforskning etter at Atlanterhavsparken savnet tre pingvinkyllinger og et egg.

Hekkeområdet til pingvinane ved Atlanterhavsparken

Det var i hekkeområdet til pingvinene at russen tok seg inn natt til torsdag.

Foto: Frode Berg / NRK

De tiltalte har erkjent å ha vært innenfor gjerdet, og politiet friga også forrige uke overvåkningsvideo som viser at sju personer var inne på området. Men de fire som har vært siktet har hele tiden nektet for å ha tatt med seg pingviner fra området.

Tre andre har hatt status som mistenkte.

Tirsdag sier politiinspektør Skovly at siktelsen etter dyrevelferdsloven trolig vil bli endret. Poltiet vil be statsadvokaten om å sikte ungdommene for ulovlig inntrengning i et område. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil tre måneder.

Siktet russ letta

Axel Lange, som er advokaten til en av de som har vært pekt ut som hovedpersonen, forteller at klienten hans er letta og at den nye siktelsen vil være i tråd med realiteten.

– Det betyr at han blir trodd. Han har hele tiden vært klar og tydelig på at han ikke har hatt noe kunnskap om disse savnede pingvinene. Han har følt det veldig belastende å være en av de som har vært pekt ut som mest skyldig, sier Lange.

Lange tror at politiet har tatt belastninga på russen med i vurderinga når de nå vurderer å endrer siktelsen fra brudd på dyrevelferdsloven til ulovlig inntrenging.

– Denne saken har fått en voldsom dekning, langt utover hva som har vært nødvending og riktig i forhold til det russen gjorde.

Flere spekulerer på om russen kan ha forårsaket stress og panikk blant pingvinene, og at de voksne i flokken som følge av dette har trampet i hjel kyllingene.

– Jeg vil ikke spekulere på om russen kan ha stresset pingvinene, sier advokaten.

Tør ikke fastslå dødsårsak

Mandag ettermiddag ble to pingvinkyllinger funnet døde inne i to av reirkassene. De var tilsynelatende tråkket ned i kvist og annet som ligger i reirene. En pingvinkylling og et egg er fortsatt savnet.

Mandag sa politiet at de trodde at pingvinkyllingene kan ha blitt trampet i hjel av voksne pingviner, men Skovly tør ikke fastslå dette.

– For oss er det ikke kjent hva som kan være årsaken, og vi skal ikke begi oss inn på spekulasjoner på det, sier han.

Politiet vil i morgen gjøre ferdig undersøkelsene av mobiltelefonene de konfiskerte i forbindelse med etterforskningen.