NRK Meny
Normal

Politiet i gang med DNA-prøvetaking av et stort antall personer

Stein Erik Austdal som bor like ved stedet der politiet fant en død kvinne i Ålesund møtte mandag frivillig opp på politihuset i byen for å gi DNA-prøve. – Jeg vil hjelpe dem i etterforskningen, sier han til NRK.

Stein Erik Austad og DNA-prøvesett (innfelt)

Stein Erik Austdal møtte selv opp frivillig ved politihuset i Ålesund for å avgi DNA til etterforskningen.

Foto: Politiet og Helge Tvedten / NRK

Politiet i Ålesund er mandag i gang med en omfattende jobb med å innhente DNA-prøver fra alle menn som har vært i området rundt funnstedet på byfjellet Aksla.

– Jeg har vært og tatt en DNA-test og blitt avhørt fordi de gikk ut på TV og ba alle menn som har vært i området der de fant jenta om å melde seg, og frivillig avgi DNA-prøve, sier nabo til fjellet Stein Erik Austdal til NRK.

Oversikt over Aksla – funnstedet og Fjellstua

En død kvinne ble lørdag funnet ved en sti bare 200 meter fra Fjellstua på fjellet Aksla i Ålesund.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Lørdag kunne politiet bekrefte at de hadde funnet en død kvinne på fjellet. Da hadde det vært en stor leteaksjon i gang fra torsdag ettermiddag etter at Anja Weløy Aarseth (21) hadde blitt meldt savnet. Det er ennå ikke endelig bekreftet identitet på den døde kvinnen, men politiet sier at ingen andre enn Anja Weløy Aarseth var savnet.

Vet du noe om saken? Tips oss her, eller ring 03030!

Politiet har etter det satt i gang en omfattende etterforskning, og besluttet søndag kveld at de vil be om DNA-prøve fra alle menn som har vært i området rundt der en kvinne ble funnet død og alle som tas inn til avhør.

– Etterforskningsledelsen har besluttet at det skal tas DNA prøver av menn som er inne til vitner i forbindelse med etterforskningen av en død kvinne i Ålesund, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt.

– Håper de tar de eller den som har gjort det

Austad er selv nabo til området som nå er avsperret av politiet. Han bor bare fem minutter fra stedet der politiet lørdag fant ei død kvinne. Dermed er han ofte rundt på stiene og han har også gått forbi selve funnstedet før.

– Jeg er i området der hver kveld. For jeg bruker å ta en tur med hunden rundt der og ned forbi Aksla stadion ikke langt unna, forteller han.

Det var derfor han frivillig tok kontakt med politiet, og han vil bidra til oppklaring av saken.

– Jeg håper at de finner ut hvem som har gjort dette mot jenta, sier Austad.

DNA-prøvesett

DNA-prøver gis vanligvis ved at den det gjelder stryker en slik vattpinne inne i munnhulen. Pinnen puttes så i en forseglet pose for analyse.

Foto: Politiet

Folk som bor i området bruker stiene og naturen hver dag, både sent og tidlig. Så det er vanlig at det er mye folk på stier og veier, forteller Austad.

– Når slike ting skjer blir folk på tå hev, og vi ser litt mistenksomt på hverandre, sier han.

Selv oppfordrer alle andre til å bidra, også med DNA-test. For han mener saken må oppklares raskt.

Frivillig å avgi DNA

Yngve Skovly
Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Politiets krimteknikere fra Ålesund og Kripos jobber fortsatt på stedet, og det er for å kunne sjekke personer opp mot spor fra funnstedet de nå ber om DNA. Slike prøver kan både sjekke personer ut av saken, brukes som bevis mot en eventuell gjerningsmann eller for å sortere ut spor som ikke har noe med hendelsene å gjøre.

– Innhenting av DNA materiale fra vitner er et vanlig etterforskningsskritt i saker som dette, forteller politiadvokat Skovly.

Politiadvokaten understreker at det er frivillig å avlegge DNA-prøve, men at politiet håper så mange som mulig som har vært i området bidrar.

– I forbindelse med at vitner blir innkalt til avhør ber vi dem om å avlegge en enkel DNA-test. Det er ingen som så langt har hatt motforestillinger mot det, men det er helt frivillig, sier Skovly til NRK.