Hopp til innhold

Det du gjør nå kan være farlig

Det du gjør akkurat nå kan være farlig for deg. Stadig flere får problemer med øynene, fordi de stirrer for mye inn i PC-skjermen.

Pc og øyne

Hvor mange timer sitter du foran PC-en? Kan du kjenne at du blir sliten i øynene? Stadig flere opplever at PC-bruk sliter på øynene.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Du kjenner kanskje sviende, tørre og røde øyne, synstretthet, tåkesyn, dobbeltsyn og hodepine. Dagelig sitter mange av oss altfor lenge forran PC-skermen. Og det er særlig blant ungdom det øker. I tillegg til å gjøre mye skolearbeid på PC, går stadig mer av tiden til sosiale medier og pc-spilling.

Frode Gaustad

Øyenlege Frode Gaustad er skeptisk til den omfattende bruken av PC i norsk skole.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

– Vi sitter jo med PC-en gjennom hele skoledagen. Når vi kommer hjem sitter vi gjerne på Facebook og mange gamer. Når vi har lange dager på skolen og bruker PC, da kjenner jeg at jeg får vondt i øynene, og må ta øynene bort fra PC-en, sier elevene Mariann Holte og Sandra Linn Bjåstad ved Borgund videregående skole.

Vondt i øynene? Stem her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ny folkesykdom

Problemet er særlig økende blant ungdom. Øyelege Frode Gaustad frykter at dette blir en ny folkesykdom.

– Når det gjelder barn og unge er det helt tydelig at bruk av PC-er til spill og annen underholdning øker betydelig. Belastningen blir for stor, og særlig unge med mye skjermtid får problemer med øynene sine, sier Gaustad.

– Undervurdert problem

Gaustad mener overbruk av PC er undervurdert i Norge. Han mener vi ukritisk har gått inn på en uheldig utvikling.

– Man har innført PC-bruk i skolen og dataspill hos yngre barn ukritisk. Der finnes land hvor man anbefaler en mye mer restriktib bruk av PC. I en undersøkelse er det anbefalt en maksimumsgrense på 2 timer for barn som bruker PC, sier Gaustad.

– Blir nærsynt

Overbruk av PC kan føre til nærsynthet og andre plager som kan gå ut over skoleprestasjoner. En undersøkelse gjort på Høgskolen i Buskerud viser at syv av ti elever på en videregående skole i fylket får ulike plager med øynene. Undersøkelsen omfatter 80 elever i første klasse.

– Sånt går ut over lesehastigheten og det går ut over evnen til å skille tall fra hverandre, fordi billeddannelsen blir for ustabil, sier Gaustad.