Hopp til innhold

Opplev «Godheten» julespesial her

Nå kan du oppleve de aller beste innslagene fra årets serie «På leting etter godheten», som har holdt hus på NRK P1.

Jan Jönsson godhet

Lenger nede i teksten kan du lese og høre om familien med det dødsdømte huset som ble reddet av en godsinnet håndverker, samt intervjuet med Jan Jönsson.

Foto: Scanpix

I to og et halvt år har radiomannen Kjetil Lillesæter jaktet på godheten hos nordmenn – og funnet den.

Resultatet er blitt hittil 125 radiointervjuer, og nå som julen er her er det duket for spesialsending. nbsp;Julaften kl. 18.03 og 1. juledag kl. 15.03 sender nemlig NRK P1 en hel time med årets beste innslag fra «På leting etter godheten».

Men allerede nå kan du høre og lese en smakebit fra programmet her på NRK.no.

Under kan du oppleve intervjuet med AaFK-trener Jan Jönsson, samt den rørende historien om håndverkeren som av ren godhet pusset opp det «dødsdømte» huset til en uheldig familie i Ålesund.

– Godheten er stille og beskjeden

Kjetil Lillesæter

Mangeårig journalist Kjetil Lillesæter har reist land og strand rundt og intervjuet ulike personer, for å jakte på godheten i mennesket.

Foto: Gitte Johannessen / NTB Tema

– Det rører seg mye mer godhet blant folk enn mange tror, men vi snakker ikke om det. Godheten er stille og beskjeden i sitt vesen. Folk som hjelper har ofte ikke behov for oppmerksomhet, de gir fordi det er godt å gi, tror programskaper Kjetil Lillesæter.

Radioserien har gått i snart tre år i morgenmagasinet «God helg» på NRK P1.

Selv sier Lillesæter at Godheten kan spenne fra det som Hans Børli kalte «et vennlig ord ved postkassen» – til ham som lot et ektepar av romfolket bo i leiligheten sin istedenfor ute under en presenning.

Det kan være medmennesker som stiller opp for sine egne så vel som ukjente i tunge stunder, med praktisk hjelp eller en samtale. Det kan være godhet fra Gud, eller rett og slett fra et dyr.

Jönsson: – Uten omtanke blir det bare trist

Under Jan Jönssons ledelse skal hver enkelt spiller føle seg hørt og sett. – Omtanke for individet gir flere mål på banen, sier den erfarne elitetreneren.

Det er snart 10 år siden Jan Jönsson kom til Norge, da som trener for Stabæk. Noen skeptikere antydet at hans rolige og avbalanserte stil kunne bli for myk i norsk toppfotball. Selv sier han at han har blitt mer direkte i tilbakemeldingene, men også at menneskekunnskapen hans gir mer trygghet i spillergruppen.

Jan Jönsson

AaFK-trener Jan Jönsson sier han har et dypt ønske om å utøve godhet overfor sine medmennesker.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Omtanke er viktig, også for en trener i et lag i eliteserien. Men man kan ikke bli «snill» slik at man blir utydelig. Man kan ikke være redd for å kritisere. For det handler også om å finne feil og å rette på feilene, sier Jönsson.

Evnen til å vise godhet og omtanke er noe Jan Jönsson ikke ønsker å utøve kun i privat sammenheng. Det utgjør også en viktig del av plattformen han bygger virket som trener på.

– Vi skal bry oss om hverandre når vi vandrer sammen her på jorden. I en klubb som dette har vi et felles mål. Klarer vi ikke å bry oss om hverandre, har vi heller ikke noen fremgang. Da blir jo livet litt trist, sier treneren som er helt i startgropen som trener for Aalesund. Det er bare dager før den norske serien begynner.

Dugnadshjelp reddet husdrømmen

Også familien fra Ålesund som trodde husdrømmen falt i grus opplevde godheten på nært hold.

De skjønte fort hvilket falleferdig hus de hadde kjøpt, etter at fagfolk gav en «dødsdom» over hele huset. Det hele snudde da en håndverker hørte parets historie. Av ren godhet bestemte han seg for å redde huset.

Malermester Jan Helge Nielsen tok jobben, og kontaktet leverandører og andre entreprenører. Han fortalte om parets historie. Alle som skjønte hvilken situasjon paret var havnet i ville hjelpe.

– Det ble en «blind-glede-sak». Alt måtte gjøres. Sluker, rør, varmtvannstanker, kabler, alt måtte skiftes. Når man åpnet en vegg oppdaget man nye skader. Det ene drog det andre med seg. Og det var godt å kunne hjelpe, forteller Nielsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Fure Giskegjerde

HUSDRØMMEN: Huset troner på en høyde i bydelen Lerstad i Ålesund. Husdrømmen ble et mareritt. Men godhet fra en som hørte deres historie førte til at husdrømmen likevel ble virkelig.

Foto: Terje Reite / NRK

– Turte ikke helt å tro på det

Og dermed var det hele i gang. Malermesteren hørte hva paret kunne fortelle. Han tente på historien, og prosessen ble satt i gang.

– Malermesteren ville hjelpe oss på veg med drømmen vår, sier Irene Giskegjerde. Jeg ble kjempeglad, men ville ikke helt tro på det, fortsetter hun.

– Nå kunne barna bade

Det ble ikke bare malermesteren som kom og utførte gratis jobb. I tillegg til malere kom elektriker, snekker og rørlegger. Mens arbeidet pågikk flyttet familien til Irenes familie på naboøya Giske. Etter to måneder kunne de flytte tilbake til nyoppusset hus.

– Det var et ubeskrivelig, deilig syn. Det ble lyst og fint. Jeg har ikke ord som kan beskrive hvor godt det var, sier Jan-Tore.

– Det var helt fantastisk. Badet var tipp topp. Nå kunne barna bade uten at vannet rant ned i kjøkkenet i etasjen under, forteller Irene.

Julaften kl. 18.03 og 1. juledag kl. 15.03 sender NRK P1 en hel time med årets beste innslag fra «På leting etter godheten».

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL