Hopp til innhold

Vil slå et slag for hverdagsgodheten

I årevis har Ålesunder og NRK-journalist Kjetil Lillesæter jaktet på den norske godheten. Denne uken vil NRK høre dine historier om godhet.

Kjetil Lillesæter

Denne uken er det fokus på godhet i NRK. De siste fem årene har NRK-journalist Kjetil Lillesæter intervjuet folk som har opplevd gode handlinger fra kjente og ukjente mennesker.

Foto: Gitte Johannessen / NTB Tema

Denne uken fokuserer NRK på temaet godhet.

Er det noe vi trenger mer av i en travel hverdag så er det omtanke og framsnakking. Det skal ikke så mye til for å gjøre dagen bedre for en annen person. Et kompliment, en glad i deg-melding eller bare et smil.

– Formålet med denne godhetsuken er at folk flest skal kunne dele sine hverdagshistorier om godhet og skryte av andres godhet, sier NRK-journalist Kjetil Lillesæter.

Har du opplevd godhet? Del din historie på nrk.no/godhet eller i sosiale medier ved å bruke #nrkgodhet. Du kan også høre andre sine historier på nrk.no/godhet.

– Det fins mye godhet

De siste fem årene har Kjetil Lillesæter intervjuet folk som har opplevd gode handlinger fra kjente og ukjente mennesker.

Kjetil Lillesæter i Gaza.

Kjetil Lillesæter intervjuer sykepleier Suhaila Tarazi i Gaza i 2009.

Foto: privat / NRK

Hans jakt etter godheten i det norske samfunnet startet hos en baker på Gaza-stripa i 2009. Under et lengre opphold på Gaza opplevde han godhet og gode handlinger overalt.

Hjemme i Norge opplevde han det motsatte, et kaldt og fremmedgjørende samfunn. Lillesæter bestemte seg derfor for å finne den norske godheten

– Jeg opplever at det rører seg mye mer godhet og nestekjærlighet blant folk i samfunnet vårt, enn likegyldighet og egoisme, sier han.

Hverdagsgodheten

Lillesæter mener det er viktig å fokusere på den godheten som fins i dagens samfunn ved å skryte av dem som gjør gode ting for andre. Det er blir også en motvekt til alt det negative og overfladiske som vi ofte hører om både i media og i hverdagslivet, mener han.

– Det fins mye godhet som aldri får de store overskriftene, Jeg mener det er viktig å slå et slag for hverdagsgodheten, sier Lillesæter.

Han mener at vi alle kan gjøre litt for et annet medmenneske. Det trenger ikke å være store ting, det kan være å hjelpe naboen eller smile og si takk til bussjåføren, forteller Lillesæter.

Han skulle spesielt ønske at folk flest ble flinkere til å vise godhet mot ukjente som vi møter i hverdagen.

– Vi er generelt flinke til å vise godhet for våre nærmeste, familie, venner og kollegaer, men jeg syns mange er for mistenksomme i møte med ukjente, sier Lillesæter.

– Det koster så lite å si hei eller prate med de ukjente vi møter. Selv om det bare er små ting kan det bety utrolig mye bare det å bli sett, fortsetter han.

Finner historier overalt

Lillesæter har i løpet av de årene han har jobbet med dette funnet flere hundre ulike historier der folk har opplevd at noen har vist dem godhet.

Sigrid Raabe

Sigrid Raabe er en av dem som deler historien sin denne uken.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Jeg finner historier på bussen, i køa på butikken, på flyet eller i samtale med venner og kjente, sier han.

Hver dag denne uken vil NRK Møre og Romsdal sende radiosaker med kjente og ukjente lokale gjester som snakker om godhet og hva det betyr for dem.

– Jeg mener hverdagsfolk har vel så mye klokskap og livserfaring å fare med som kjente folk har. Dessuten er ikke historien til hverdagsfolk fortalt før