– Å være den første som får se noe, er det mest spennende av alt innen forskning, sier forsker Sigrid Elvenes, ved Norges geologiske undersøkelse.
Norges geologiske undersøkelse (NGU) er i gang med å utarbeide nye detaljerte kart over sjøbunnen. Med store iver presenterte Elvenes kartene onsdag.
Forsker Sigrid Elvenes forteller om de nye detaljerte kartene.
Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRKMed svært høy oppløsning avdekker kartene en ny verdi på sjøbunnen, noe som dykkere og fiskere vil få nytte av.
Kartene vekker stor interesse. For hver meter på sjøen kan man se hvor dypt det er.
– Kommunene har bruk for dette i planlegging, Kystverket har bruk for det når de for eksempel skal sette ut en stang eller et merke og fiskerne har bruk for dette, sier Nils-Roar Hareide, prosjektkoordinator ved Runde Miljøsenter.
Krigshistorie
I tillegg oppdager man krigshistorie som aldri har vært sett før, ved hjelp av kartene. I Åramsundet i Vanylven kommune kommer et tysk vrak til syne.
– Endelig har teknologien kommet så langt i datainnsamlingen at vi kan få bilde av havbunnen nesten som et flybilde ved hjelp av bare ekkolodd, sier Sigrid Elvenes.
(Saken fortsetter under videoen)
Nye kart med svært høy oppløsning avdekker en ny verdi på sjøbunnen.
Kartene er basert på dybdedata fra Kartverket. De blir grunnlaget for en rekke andre kart som NGU lager i samarbeid med Hareid, Ulstein, Herøy, Sande og Vanylven.
– Da vil det bli bedre og tryggere. Man kan da finne ut mer om terrenget man jobber i, sier Hareide.
Samferdsel
Søre Sunnmøre er det første området i landet som får tilgang til kart over sjøbunnen med en meters oppløsning. På Hareid vil det være viktig med tanke på den planlagte fastlandsforbindelsen mellom Hareidlandet og Sula, Hafast, mener ordfører Anders Rise.
– Dette kan gi oss en unik kunnskap om hvor man kan legge traseen og hvordan man skal utnytte det teknologisk.
Runde Miljøsenter har ansvar for koordinering av prosjektet. NGU finansierer 50 prosent av kostnadene, mens kommunene og Fylkesmannen i Møre og Romsdal betaler resten.