Hopp til innhold

Frykter nordmenn på norgesferie kan øke brannfaren

Ekstra mange nordmenn på sommerferie i Norge får brannvesenet til å være på vakt. For å hindre skogbrann får nå kommunene ta i bruk en helt ny lov om engangsgriller og opptenning av bål.

skogbrann åmli

SKOGBRANN: Flere nordmenn som ferierer i skog og utmark øker risikoen for skogbrann mener Norsk brannvernforening. Bildet viser skogbrann i Åmli i Agder i 11. juni 2020.

Foto: Privat

Den nye loven er utarbeidet av Justis- og beredskapsdepartementet i samarbeid med brannvesenet. Nå er det opp til kommunene selv å bestemme regler for bål og engangsgriller.

Kan bli farlig når alle skal ut

Direktør i Norsk brannvernforening Rolf Søtorp

NORSK BRANNVERNFORENING: Direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening knytter økt ferdsel i naturen til den økte skogbrannfaren i år.

Foto: Norsk brannvernforening

Rolf Søtorp er direktør i Norsk brannvernforening. Han frykter det store antallet nordmenn som skal feriere i Norge øker risikoen for skogbranner denne sommeren.

– Nordmenn elsker å gå ut i skog og mark, mens utenlandske turister oppsøker mer urbane miljø, sier Søtorp.

Han viser til at det så langt i juni har vært mange skogbranner i løpet av en kort periode.

Vi knytter dette opp til økt ferdsel i naturen, sier Søtorp.

I helgen brant det både ved Mosjøen og i Halden. I Kristiansund ble mellom to og tre dekar med skog svidd av etter at en vennegjeng hadde tatt i bruk en engangsgrill i tørt terreng.

Engangsgrill Kristiansund som var årsaken til brannen på Frei.

ENGANGSGRILL: En engangsgrill plassert i tørt terreng var årsaken bak en skogbrann i Kristiansund i helgen.

Foto: Marius André Jenssen Stenberg / NRK

– En fordel å få bestemme selv

Sindre Engeness

BRANNVESENET: Sindre Egeness i Ålesund brannvesen er glad for at den nye loven gir sterke rettigheter til kommunene.

Foto: Silje Haugen Myrseth / NRK

Avdelingsleder Sindre Egeness i Ålesund brannvesen har merket seg at sommersesongen i år blir noe annerledes. Salget av telt og hengekøyer skyter til værs.

– Det betyr jo bare én ting, at folk vil ut, sier Egeness.

Den tidligere loven har begrenset hva brannvesenet kan gjøre for å få innført bålforbud. Innskjerpingen av loven gjør at brannvesenet nå i mye større grad har anledning til å forby engangsgriller og leirbål.

– Vi ser på den nye loven som utelukkende en fordel slik at vi kan unngå disse store hendelsene som vi har sett tidligere, forklarer Egeness.

Bruker erfaringer fra tørkesommer

Sommeren 2018 var uvanlig varm i store deler av landet. Hele 2 079 skogbranner ble registrert i løpet av sommeren. Det var dobbelt så mange som i 2017 og 2016.

Engangsgriller container

TILTAK: Et av flere tiltak som skal forebygge skogbranner er egne containere for engangsgriller.

Foto: Silje Haugen Myrseth / NRK

Etter sommeren 2018 har det blitt iverksatt mange tiltak for å sikre norsk natur mot skogbranner. Nå er det plass kontinuerlig beredskap, blant annet med helikoptre som er tilgjengelige for slukkingsarbeid.

– Beredskapsmessig har vi det veldig flott i Norge. Det er måten naturen brukes på som er en utfordring, sier Rolf Søtorp i Norges brannvernforening.

Det har vært mange initiativ knyttet til å få en sterkere hjemmel ute i den enkelte kommune, og Søtorp håper den nye loven forlenges også utover denne sommeren.

– Vi bor i et langstrakt land med store variasjoner. Det betyr at vi har behov for å ha gode hjemler i lovverket for å treffe tiltak i hver enkelt kommune, sier han.