Høyt til fjells har ni tonn med blå vindruer fra Bulgaria ankommet gården på Sunnmøre.
Her bor fire gresk-ortodokse nonner. Ikke langt unna ligger Syltefjellet, der de i mange år har drømt om å bygge et kloster.
Ifølge sagnet skal Olav den hellige ha kastet en sjøorm på fjellveggen rett under toppen. Nettopp derfor ønsker nonnene å bygge en kirke og et kloster der.
Vindruene er en del av planen for å gjøre klosteret til virkelighet.
– Vi har fått velsignelse til å starte med denne vinen her, og vi må se på det som en stor mulighet til å kunne finansiere en god del av byggingen og komme videre, sier abbedisse Thavoria.
FAST INNTEKT: Vinekspert Theodor Karagyozon, som har fraktet vindruene fra Bulgaria, og abbedisse Thavoria. – Det er klart det er veldig viktig å ha fast inntektskilde, både til å drive klosteret, men til å bygge klosteret og kirken, sier hun.
Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRKPlanlagt i nesten 30 år
Klosteret på Syltefjellet har vært under planlegging siden 1991.
– Det er et historisk sted, og har en veldig stor betydning for kristendommen i Norge, sier Thavoria.
I 2015 håpte nonnene at byggingen ville komme i gang, men det skjedde ikke. Det er også planlagt å sette opp en kirke som de har fått i gave fra en rumensk familie, men det har også blitt satt på vent.
SKAL VÆRE HER: På høyresiden av fjellet skal kirken og klosteret etter planen stå. Man kan se at en orm er innrisset på fjellet. Sagnet sier det er på grunn av at Olav den hellige kastet en sjøorm der.
Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRKThavoria sier det vanligvis tar lang tid å bygge et kloster. De er avhengig av en fast inntekt, men så langt er det ikke bare finansieringen som har skapt problemer.
– Vi har hatt møte med fylket, men det er ikke så enkelt å få lov fra en dag til en annen. Dette er et naturområde, og det stanser litt fremgangen, sier hun.
KLOSTER: Slik ser klosteret til nonnene ut nå. Det er inne i et hus på Fjørå ved Valldal på Sunnmøre. I kjelleren vil vinproduksjonen foregå.
Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRKLager rødvin uten tilsetningsstoffer
Vinen som nonnene håper de kan tjene på, er mest kjent under navnet «naturvin». Det betyr at den er helt uten tilsetningsstoffer.
– Det blir kalt levende vin, sier Thavoria.
Kategorisjef i Vinmonopolet, Trond Erling Pettersen, sier han ikke har hørt om noen som har prøvd å lage denne typen vin i Norge.
– Ingen av dem jeg har hørt om har startet med naturvin. Så det er litt nytt og spesielt, sier han.
Vin fra klostre er derimot ikke nytt. Pettersen forteller at nonnene går inn i en stolt og tusenårig tradisjon med vinproduksjon i klostre rundt omkring i Europa.
Han legger til at druedyrking og vinproduksjon har utviklet seg på grunn av klostrene.
FRA BULGARIA: Cabernet franc er en av verdens 20 mest dyrkede druer. Druen ble omtalt før 1700-tallet, og da var det nettopp munker som dyrket den i et kloster i Frankrike, sier vinekspert Ingvild Tennfjord.
Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRKIkke sikkert om vinen havner hos Vinmonopolet
For to år siden lagde nonnene en prøveproduksjon. Den ble ifølge Thavoria tatt godt imot. Det er uansett for tidlig å si om vinen vil havne hos Vinmonopolet.
Pettersen sier det mest sannsynlig er lokale vinmonopol på Sunnmøre som kan ha vinen i hyllene sine.
Dersom det blir stor lokal etterspørsel, kan vinen også havne rundt omkring i Norge.
– Jeg tviler på at en vin basert på bulgarske druer laget i Norge vil konkurrere med franske og italienske rødviner med det første, men man skal aldri si aldri, sier han.
TVILER: Kategorisjef i Vinmonopolet, Trond Erling Pettersen, sier han tviler på at en vin basert på bulgarske druer laget i Norge vil ha sjanse mot rødviner fra andre land.
Foto: Tommy Andresen / VinmonopoletFår eksperthjelp til produksjonen
Men nonnene er ikke alene. I to måneder skal en vinekspert fra Bulgaria hjelpe til.
– Selv har ikke vi erfaring med dette her. Vi håper å lære etter hvert så vi kan overta det, men hele tiden vil han følge med og kontrollere, sier Thavoria.
Hun sier de ikke vet når vinen er klar til distribusjon, siden det er en naturvin som det tar lang tid å lage.
Kommer dere til å drikke vinen?
– Tradisjonen i klostrene er at vi har alltid et glass vin til matbordet ved festdager, sier hun.
SKAL LÆRE AV THEODOR: Fra venstre er munk Fader Isak, nonnene søster Evgenia og abbedisse Thavoria, og vinekspert Theodor Karagyozon. Han skal være der i to måneder for å hjelpe til.
Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRK- Les også: