Nødkanalen var blokkert i flere timer

Nødkanal 16 på VHF-båndet var blokkert i flere timer i ettermiddag i havområdene rundt Møre og Romsdal. Redningsskøyta måtte ut for å peile inn båten som hadde blokkert nødkanalen.

DNV II

RS Det Norske Veritas 2 fant båten som blokkert VHF-båndet.

Foto: Redningsselskapet

Ifølge Florø radio var nødkanal 16 på VHF-sambandet blokkert omlag fire timer i ettermiddag.

Like før klokka 18:45 ble kanalen åpnet igjen.

Da hadde redningsskøyta vært ute med peileapparat for å lokalisere båten som blokkerte nødkanalen.

Ifølge Florø Radio ble fritidsbåten funnet i Mauseidvåg i Sula kommune. Eieren er kontaktet, og nødkanalen er nå åpen igjen.

– Vi har jobbet hardt nå i fire timer for å lokalisere kilden. Vi har ringt rundt til båter i området, og redningsskøyta har vært med for å lete etter båten, opplyser operatørene ved Florø Radio.

Nødkanal 16 på VHF-båndet er utelukkende forbeholdt nødmeldinger og som kalle-kanal for båter.

– Det er veldig viktig at denne kanalen er åpen hele tiden. Båteiere må være nøye med VHF-utstyret sitt slik at en ikke ligger og blokkerer for andre. Nødkanalen skal være åpen hele tiden. Får vi feil på denne skal det ordnes umiddelbart, sier Florø Radio.

Ifølge RS Det Norske Veritas 2, var det en kortslutning i et håndsett på VHF-senderen i en fritidsbåt som var årsaken til blokkeringen av nødnettet. De opplyser at det var forholdsvis komplisert å finne feilen, og at dette er noe som kunne skjedd alle båteiere.