Temperaturrekord knust natt til søndag

– Varmen slo mot meg, og jeg måtte kaste jakka, sier Oddfrid Tafjord. De 25,4 gradene som ble målt i Tafjord og Surnadal natt til søndag, lå langt over den gamle rekorden for nattetemperatur i Norge i oktober.

Tafjord

Temperaturen i de to bygdene i Møre og Romsdal, Tafjord og Surnadal, lå bare 0,2 grader under den nasjonale oktoberrekorden. På nattetid finnes det ikke noe i nærheten av 25,4 grader i temperaturdata som strekker seg tilbake til 1950-tallet.

Foto: Oddfrid Tafjord

Temperaturen i de to bygdene i Møre og Romsdal, Tafjord og Surnadal, lå bare 0,2 grader under den nasjonale oktoberrekorden.

Men den ble satt på dagtid i Molde i 2005. På nattetid finnes det ikke noe i nærheten av 25,4 grader i temperaturdata som strekker seg tilbake til 1950-tallet.

– Dette var ekstremt, konstaterer forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Måtte kaste jakka

Roser i Tafjord

I hagen til Oddfrid blomstrer nå rosebuskene igjen.

Foto: Oddfrid Tafjord

Oddfrid Tafjord bor i Tafjord, men var på nattevakt i hjemmetjenesten i nabobygda Valldal.

– Litt ut på natta fikk jeg et oppdrag, og tok på meg boblejakka og gikk ut døra. Da slo varmen mot meg. Jeg måtte kaste jakka og lurte på om det meg det var noe galt med. En slik varme var fullstendig uventa, sier Tafjord.

Kvinne framfor campinghytter i Tafjord på Sunnmøre

Oddfrid Tafjord forteller at varmen slo imot henne da hun gikk ut døren.

Foto: Privat

Da hun kom hjem fra jobb ville hun ikke gå og legge seg. I hagen til Oddfrid blomstrer nå rosebuskene igjen. Lavendelen er på veg tilbake, urtehagen står grønn.

– Vi i Tafjord tar imot slike rekorder med åpne armer, ler Oddfrid Tafjord.

Plutselig fønvind

Den direkte årsaken til den voldsomme nattevarmen i Tafjord og Surnadal var plutselig fønvind – et naturlig fenomen som oppstår forholdsvis ofte en del steder på Sunnmøre. Mamen peker også på at den globale oppvarmingen bidrar til å løfte toppene i de naturlige svingningene i temperaturen.

Jostein Mamen

– Dette var ekstremt, konstaterer forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

Ifølge Mamen finnes det i Norge statistikk over makstemperaturer hver eneste time på døgnet som strekker seg 10–20 år tilbake i tid.

Den forrige natt-rekorden for oktober på denne listen er fra Ålesund i 2010, da det var 21,6 grader. I Tafjord og Surnadal i helgen var det 3,8 grader varmere enn dette.

En oversikt over makstemperaturer, uavhengig av tid på døgnet, finnes i alle fall tilbake til 1950-tallet. Den tredje høyeste oktober-temperaturen i denne oversikten er fra en ettermiddag i Kongsberg i 1973 da det var 24,6 grader.

Også dette er altså betydelig lavere enn temperaturen natt til søndag i Tafjord og Surnadal.

På dagtid var det også svært høye temperaturer i Møre og Romsdal.

Laster Twitter-innhold