Kritiserer NAV: – Stikker kjepper i hjulene dine

Snart er Tom Remi Dale uten jobb ogmå ta valget: Deltidsstudier eller dagpenger. NAVs regler gjør det ikke mulig for 25-åringen å kombinere de to.

Tom Remi Dale

Tom Remi Dale er oppgitt over at han må ta valget mellom deltidsstudier og dagpenger.

Foto: Roar Strøm/NRK

National Oilwell Varco Molde

National Oilwell Varcos kontorer i Molde.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Hvis jeg ikke vil jobbe på gulvet resten av livet må jeg prøve å bygge på, men så stikker alltid noen kjepper i hjulene dine, sier Tom Remi Dale oppgitt.

Han er montør i oljeserviceselskapet National Oilwell Varco (NOV) på Hjelset i Molde. Enn så lenge. Om fire uker må han forlate selskapets lokaler på grunn av de tøffe tidene i bransjen.

25-åringen har satset på deltidsstudier ved siden av jobben for å sikre seg en best mulig plass i arbeidslivet, men nå må han ta valget mellom dagpenger fra NAV eller å fortsette på deltidsstudiet.

– Det er et veldig vanskelig valg, for jeg gjør det godt på skolen og da er det veldig kjipt å måtte kaste inn håndkleet. Det er veldig mange som må gi opp studier og nå er jeg der selv, sier Dale om NAVs regler for å motta dagpenger.

– NAV er veldig rigid

Arne Larsen, National Oilwell Varco

Arne Larsen er produksjonssjef i NOV Molde.

Foto: Roar Strøm/NRK

Både ledelsen i NOV og de tillitsvalgte etterlyser en større fleksibilitet fra NAV overfor enkeltpersoner som mister jobben.

– NAV er veldig rigid og i den situasjonen vi er i nå hadde vi hatt behov for mer fleksibilitet, sier produksjonssjef, Arne Larsen, som får støtte av hovedtillitsvalgt, Knut Erik Breivik.

– Jeg synes det er for tøft at det er krav om at du må ha vært arbeidssøkende i tre til seks måneder før de kan bidra med en omstilling. Det må gis mer individuell omstilling i den situasjonen vi er i nå, mener han.

NAV lar seg imidlertid ikke rikke foreløpig.

– Når det gjelder regelverket må vi håndheve det til enhver tid og blir det endret så har vi selvfølgelig noe annet å melde til en del av brukerne, sier fylkesdirektør i NAV, Stein Veland.