Hopp til innhold

NOV mister kontrakter for 10 milliarder

National Oilwell Varco har inngått kanselleringsavtaler for sju boreutstyrspakker knyttet til boreskipsprosjekter i Brasil. Dermed mister oljeserviceselskapet kontrakter for nær 10 milliarder kroner.

NOV Arendal

National Oilwell Varco Norge er et av selskapene som har blitt hardest rammet av oljesmellen her til lands.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Oljeserviceselskapet National Oilwell Varco Norge (NOV), som driver med produksjon av boreteknologi og offshorekraner, har inngått kanselleringsavtaler for sju boreutstyrspakker, skriver Dagens Næringsliv.

Video Dro i land storkontrakt

NOV Norge har hovedkontor i Kristiansand.

Foto: Nyhetsspiller

Det gjelder selskapene Estaleiro Atlantico Sul S.A. og EAS International Inc. knyttet til boreskip som er under bygging i Brasil, skriver avisen.

Kanselleringen vil redusere selskapets ordrereserve med 1,1 milliarder dollar, om lag 9,6 milliarder kroner, skriver selskapet i en melding.

– Det er hovedkontoret i Houston som håndterer denne saken. Derfor har vi ikke noe mer å melde utover børsmeldingen, sier kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV Norge til NTB.

NOV Norge er den norske delen av National Oilwell Varco som har hovedkontor i Houston i den amerikanske delstaten Texas.

LES: Ytterligere 900 må gå i NOV

– Kan ikke utelukke flere oppsigelser

National Oilwell Varco Norge har hovedkontor i Kristiansand, og er et av selskapene som har blitt hardest rammet av oljesmellen i Norge. Selskapet måtte si opp 900 faste ansatte i begynnelsen av desember.

Dag Nordbø

Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV vil ikke utelukke flere oppsigelser i selskapet.

Foto: Sander Heggheim / NRK

– Grunnen til at vi har gjort så store nedbemanninger, er langt mer sammensatt enn det som skjer i Brasil. Men denne kanselleringen bekrefter at de grepene vi tar, er nødvendige, sier Nordbø til NTB.

Nå kan flere arbeidsplasser kan stå i fare.

– Vi kan ikke utelukke ytterligere oppsigelser. Men vi kan heller ikke si at denne enkeltstående saken vil bety flere oppsigelser, sier kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV Norge.

Mandag denne uken uttalte toppsjef Tor Henning Ramfjord i National Oilwell Varco Norge at selskapet ville klare seg gjennom neste år.

– Markedet svikter

På verdensbasis har selskapet over 60.000 ansatte, ifølge nettsidene.

Allerede i april ble det kjent at samtlige NOV-ansatte i Norge hadde fått epost med den dystre beskjeden om at bedriften slet med både salg og etterspørsel, og at dette ville få konsekvenser for de ansatte.

– Denne situasjonen er svært alvorlig for dem som mister jobben. Det preger hele firmaet at vi må si fra oss så mange dyktige folk. Det er ikke de ansatte som har sviktet, det er markedet, sier Nordbø til NTB.

NOV leverer boreutstyr til både landbaserte rigger og offshoreinstallasjoner, i tillegg til tjenester som rørinspeksjoner.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,59 kr
Dyrest kl. 08 0,75 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %