Hopp til innhold

Listhaug langer ut mot egen regjering

– Smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service, skriver Sylvi Listhaug på Facebook.

Sylvi Listhaug etter asyldebatt på Stortinget

FrPs stortingsgruppe kommer til å kjempe for at Human Rights Service får mer støtte, skriver Listhaug.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Mandag ettermiddag la nestlederen i Frp ut et innlegg der hun kommenterer dagens statsbudsjett. Etter noen innledende ord om hva som er bra med årets budsjett går hun kraftig ut mot kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner og regjeringens forslag til kutt i støtten til organisasjonen Human Rights Service.

– Det er smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service (HRS) som har vært den eneste organisasjonen som har løftet frem problematiske sider ved integreringen. Frps stortingsgruppe kommer til å kjempe for at Human Rights Service får mer støtte, skriver Listhaug.

Regjeringen foreslår å kutte støtten til stiftelsen HRS fra 1.835.000 til 1.350.000 kroner, skriver Filter Nyheter.

Jan Tore Sanner sier til NRK at han ikke har anledning til å kommentere saken.

HRS er en av dem som får støtte for å drive med integreringsarbeid. Men organisasjonen har fått kritikk og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) foreslo allerede i 2016 at HRS burde miste statsstøtten.

– Vi godtar det ikke. Dette blir en sak jeg tror Frps stortingsgruppe vil stå samlet om å snu, sier Listhaug til VG

HRS er kjent for sitt arbeid mot tvangsekteskap og kvinneundertrykking i religionens eller kulturens navn. Organisasjonen har også stilt seg kritisk til det verdimessige og økonomiske utbyttet ved den høye innvandringen til Norge.

Hege Storhaug, en av frontfigurene for HRS, har blant annet skrevet boken «Islam, den 11. landeplage», som ble utgitt i 2015.

– Oppsiktsvekkende å angripe egen regjering

Abid Raja (V) reagerer på Listhaugs Facebook-innlegg.

Abid Raja

– Det er sterkt oppsiktsvekkende at en nylig avgått statsråd og nestleder i et regjeringsparti angriper sin egen regjering på denne måten, sier Abid Raja (V).

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Det er sterkt oppsiktsvekkende at en nylig avgått statsråd og nestleder i et regjeringsparti angriper sin egen regjering på denne måten, sier Raja.

Han er også helt uenig i at kuttet i støtten til HRS er «smålig», slik Listhaug skriver.

– Det er ikke smålig, det er heller det motsatte. Jeg og Venstre vil rose Sanner for å ha tatt et nødvendig kutt, sier Raja.

Hareide: forventer enighet mellom regjeringspartiene

Frps retorikk generelt og Sylvi Listhaugs retorikk spesielt har vært trukket frem som noe av det som gjør det utfordrende for KrF å samarbeide med dagens regjering.

Knut Arild Hareide

– Jeg forventer at regjeringspartiene stiller seg bak det forslaget til statsbudsjett som er lagt frem i dag, sier KrF-lederen.

Foto: NRK

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han forholder seg til det statsbudsjettet regjeringen har levert, ikke soloutspill fra Listhaug.

– Jeg forventer at regjeringspartiene stiller seg bak det forslaget til statsbudsjett som er lagt frem. Hvis det ikke er tilfelle forventer jeg at det legges frem en felles enighet om endringer.Dersom det ikke skjer, forholder jeg meg til det forslaget som er lagt frem i dag, sier Hareide til NRK.

Amundsen (Frp) med lignende innlegg fem timer før

Listhaug er ikke alene i sin kritikk mot egen regjering. Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har lagt ut et lignende innlegg på Facebook fem timer før Listhaug.

Per-Willy Amundsen Arendalsuka

– Jeg aksepterer ikke kutt i tilskuddet til Human Rights Service (HRS). Regjeringen kaster penger etter venstresidens naive innvandrerorganisasjoner, mens de kutter i HRS, skriver Per-Willy Amundsen (Frp).

Foto: Torstein Bøe / NPK

– Jeg aksepterer ikke kutt i tilskuddet til Human Rights Service (HRS). Regjeringen kaster penger etter venstresidens naive innvandrerorganisasjoner, mens de kutter i HRS, skriver han.

Også han kritiserer Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner spesielt.

– Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner ser ut til å mislike slik ubehagelig kunnskap, da er det kanskje enklest å sensurere den? Det er en metode som ikke får min støtte, fortsetter Amundsen.

Er ikke dette en kritikk til dine egne?

– Ja dette er åpenbart en kritikk til Frp i regjering, men det er først og fremst en kritikk av Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner fra Høyre, sier Amundsen til NRK.