NRK Meny
Normal

Kristin Sørheim overtar en klassisk mannsposisjon

Samferdselsutvalget i Møre og Romsdal har alltid vært ledet av menn. Kristin Sørheim (Sp) blir den første kvinnelige lederen for utvalget.

Kristin Sørheim

Kristin Sørheim (Sp) skal lede samferdselsutvalget i Møre og Romsdal de neste fire årene.

Foto: Trond Vestre / NRK

Valget av ledere og fordelinga av plasser i hovedutvalgene ble gjort i fylkestinget tirsdag ettermiddag.

Samferdselsutvalget er et ettertraktet utvalg å sitte i, men det har ofte vært mannlige politikere som har markert seg i samferdselssakene.

– På tide med et skifte

Det er på tide med en kvinnelig leder i samferdselsutvalget, mener den erfarne Senterparti-politikeren.

– Jeg må si som Gunvor Ulstein sa i går at jeg aldri tenkt at jeg ikke kunne bli leder i samferdselsutvalget. Så jeg tenker at det er på tide at det kommer et skifte, sier Kristin Sørheim.

– Bakover i tid har dette alltid vært en viktig posisjon for menn. Men jeg tenker at dette ikke handler om kjønn. Det spørs jo hva slags interesse du har, og jeg tenker at samferdsel og kommunikasjon er like viktig for oss alle, gammel og ung, mann og kvinne, uansett hvor du bor. Og det handler ikke bare om asfalt, det handler like mye om kollektivtrafikk, om gang-og sykkelveger, egentlig om alt, sier Kristin Sørheim.

Alliansebygging

Samferdselspolitikken har vært et felt der alliansebygging og samarbeid har vært avgjørende for å kunne oppnå resultater. Den påtroppende lederen for samferdselsutvalget mener alliansebygging er en kunst som hun behersker.

– Nei, det tror jeg jeg er god på. Nå har jeg gitt Frank Sve (FrP) vervet som leder for plannemda for samferdselssaker og Iver Nordseth (V) blir leder for trafikktryggingsutvalget. Jeg synes det er viktig å bruke kompetansen til de som har sittet her i flere perioder, og som har et godt nettverk inn mot sentrale myndigheter, sier Kristin Sørheim.

– Det er lang tradisjon for enstemmeige vedtak i samferdselspolitikken i Møre og Romsdal. Er du enig i at dette er viktig?

– Jeg er enig i at det er viktig i de store sakene. Alt som gjelder riksveger og finansiering av fergefrifta for eksempel, alt som gjelder etterslepet på fylkesvegene så er det viktig at Møre og Romsdal står samlet. Og vi kommer dårlig ut sammenliknet med andre fylker og derfor er det ekstra viktig at vi står samlet, sier Kristin Sørheim.