Hopp til innhold

Kristian (16) elsker sommerjobben sin på demensavdelinga

Og beboerne elsker han. Hans Arve Bjørnerem vil at flere unge som Kristian Jenset Lous skal jobbe der.

Kristian Lous og Hans Arve Bjørnerem smiler og ler. Kristian sitter i sofaen inne på avdelinga på Midsund omsorgssenter, mens Hans Arve sitter foran til høyre i en stol.

BEBOERKONTAKT: Kristian Jenset Lous og Hans Arve Bjørnerem trives godt sammen på Midsund omsorgssenter. Bjørnerem mener flere yngre bør begynne å jobbe der.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

En skjerma demensavdeling kan for mange høres mørkt og tungt ut, men inne på Midsund omsorgssenter er det stikk motsatt.

Det er der 16 år gamle Kristian Jenset Lous tilbringer store deler av sommeren, selv om han har null erfaring innenfor området.

– Det er veldig gøy, avslappende og koselig, sier han.

Jobben hans går kort fortalt ut på å være sammen med beboerne, og med beskrivelsen «avslappende» mener han:

– Tidligere i dag pusla vi pusespill, og nå ser vi jo på TV sammen. Jeg er her for å underholde de eldre. Snakke med dem, gå tur og lage mat, sier Jenset Lous.

Og det setter både Hans Arve Bjørnerem og Oddlaug Lydersen stor pris på.

Kristian Lous, Hans Arve Bjørnerem og Oddlaug Lydersen sitter på hver sin stol på terrassen utenfor Midsund omsorgssenter. Kristian ler og ser nesten pinlig berørt ut når tar den ene hånda opp til ansiktet. Han har på seg en blå uniform, og har oransje, kort, krøllete hår. Ved siden av han sitter Hans Arve og smiler i en rutete skjorte. På neste stol sitter Oddlaug og smiler i en lyseblå cardigan.

Det er god stemning på demensavdelinga denne dagen. Til tross for lite sol, nyter Kristian Jenset Lous, Hans Arve Bjørnerem og Oddlaug Lydersen den friske lufta på verandaen.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

Mener yngre krefter må til

– Hva synes dere om å ha en 16-åring som Kristian her?

– Han er en pest og plage, sier Bjørnerem spøkefullt og ler.

– Nei da, han er en grei kar, det er ikke noe med det. Vi må ha yngre krefter her, ikke bare gamlinger. Hvis ikke blir det forgubba hele greia, det går ikke.

Men Lydersen har en litt mer seriøs tone enn Bjørnerem når hun svarer.

– Jeg synes det er veldig kjekt. Han er snill hele tiden. Han er så morsom, og det er så morsomt å være med han. Aldri sint, og han kjefter aldri. Vi har det så godt her att, sier hun med et smil om munnen.

Kristian Lous sitter i sofaen på Midsund omsorgssenter og ler av Hans Arve Bjørnerem som sitter i stolen ved siden av. Også han har et lurt smil om munnen.

Kristian Jenset Lous og Hans Arve Bjørnerem spøker mye med hverandre. Og de ler like godt hver gang.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

– Jeg synes det er kjekt at det kommer yngre og jobber her, sier Bjørnerem.

– Ja, for det kan ikke bare være eldre som jobber her?

– Nei, det blir smittsomt det også sikkert, sier han og ler.

– Hvor gammel er du da?

– Steingammel. Nei da, jeg er født i 1954.

– Så jeg må regne ut alderen? Det får jeg ikke til i hodet nå.

– Ja, du må regne ut sjøl. Jeg klarer heller ikke det akkurat nå, sier han og ler.

Hege Stormyr, enhetsleder ved Midsund omsorgssenter, står ute på verandaen og smiler inn i kameraet. Hun har kort, mørkt hår og briller.

Hege Stormyr, enhetsleder ved Midsund omsorgssenter, sier tiltaket deres er nyttig også i forhold til rekruttering i fremtiden.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

Mange søker seg dit

Hege Stormyr, enhetsleder ved Midsund omsorgssenter, sier det gir beboerne mye at 15-17-åringer kommer dit og er sommervikar.

– Du hører jo hvor kjekt de synes det er de som bor der, å få noen som har tid til å sitte med dem og være sammen med dem, sier hun.

I fjor åpnet senteret opp for at unge i den aldersgruppa kunne søke seg til avdelinga som beboerkontakt. Det ble en såpass stor suksess at de i år åpnet opp for alle avdelingene på senteret.

– I år var det så mange søkere at vi ikke kunne ta inn alle, sier Stormyr fornøyd.

– Det er veldig nyttig for oss. Det er også nyttig langsiktig i forhold til rekruttering. Vi håper dette kan føre til at flere vil søke utdanning innen helse.

Kristian Lous har oransje, kort, krøllete hår. På seg har han en blå uniform. Han ser inn i kameraet med et sjarmerende, gøyalt og stort smil, hvor det ene øyet er lukket.

Kristian Jenset Lous trives godt i sommerjobben sin, og utelukker ikke yrket i fremtiden.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

Til høsten begynner Jenset Lous på idrettslinja ved Romsdal videregående skole. Men han ser ikke bort fra at han kanskje havner innen helse- og omsorgsyrket en dag.

– Det var litt tilfeldig at jeg endte opp her, men det er jo gøy, så det kan være et yrke jeg kan se mer på i fremtiden, sier 16-åringen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL