Hopp til innhold

«Berit» fyller kontorer og butikker langs kysten med vann

«Berit» sender nå salt sjøvann over kaier, veier og inn i både kontorlokaler og butikker. I Kristiansund skal butikkeiere gå nattevakt når neste flotopp slår til ved midnatt.

Redningsselskapet er blant de som nå rammes av store mengder vann som trenger inn i lokalene. De har valgt en svært maritim plassering i havna i Ålesund.

Men i dag ble det ekstra med sjøsprøyt. Det flommer sjøvann inn i lokalene.

På veggene henger redningsdrakter og flytevester. Men gulvet er tømt. Redningsselskapet var klar over at lokalene ligger utsatt til under stormflo.

Kristin Wiig Sandnes

Kristin Wiig Sandnes tråkker i vannet. Fredag formiddag flommer vannet inn i lokalene til Redningsselskapet.

Foto: Terje Reite / NRK

Redningsselskapets lokaler

Redningsselskapet holder til i bygget til høyre på bildet. Vannet står flere centimeter over kaiområdet. Leg merke til vannet rundt drivstoffpumpa.

Foto: Terje Reite / NRK
Ålesund flom

Du kan så vidt skimte kaikanten under vann noen meter utenfor den røde båten.

Foto: Terje Reite / NRK
Tidelyn

Hurtigbåten Tidelyn måtte gjøre flere forsøk på å komme inn Moljegapet i Ålesund.

Foto: Terje Reite / NRK
Ålesund

Bølgene og vinden sender vannet inn over kaiene i Ålesund.

Foto: Terje Reite / NRK
Nanna Eriksen Røe

Nanna Eriksen Røe sjekker kummen der sjøvann trolig kommer opp ved midnatt.

Foto: Roar Halten / NRK
Stormflo Kristiansund

Vannet ligger fredag formiddag langt inn på kaiene i Kristiansund.

Foto: Roar Halten / NRK
– Men dette blir ekstremt. Vannet bare flommer inn, sier daglig leder Kristin Wiig Sandnes, og peker på stedet ved trappa der mesteparten av vannet flommer inn.

Tidligere var dette butikklokaler. Forretningen som lå her forhandlet garn, fiskekroker og hummerteiner. Dette utstyret klarte seg godt mot litt sjøvann. Redningsselskapet har vært nødt til å flytte unna mye kontorutstyr og annet rekvisita.

– Vi har klart å berge unna det meste, men her blir det veldig mye vann i dag, sier Kristin Wiig Sandnes.

– Dra ikke på sjøen nå

Flommen i Redningsselskapets lokaler kommer på et tidspunkt da de er mer opptatt av de sjøfarendes sikkerhet enn vannet i sine egne lokaler. Nå advarer de folk mot å dra på sjøen med båtene sine.

– Akkurat denne helgen, når det stormer og det er høye bølger, bør folk la båtene ligge i bøyene. Det er ikke lurt å ta en kosetur til sjøs. Da får heller folk kose seg hjemme, sier Wig Sandnes.

Langs kysten søker nå flere skip ly for stormen. På Valderhaugfjorden ved Ålesund ligger lasteskip for anker. Jurtigruteskipet Lofoten tar ikke sjansen på å passere Stad, og ligger ved kai i Måløy.

Holder vakt i butikken

I Kristiansund frykter de neste flo-topp, som kommer rundt midnatt. Da er også vinden mye sterkere. Jonas Eriksen, jernvare og skipsutstyrsbutikken i Kristiansund sentrum er av butikkene som er utsatt.

– Her har vi folk som holder vakt i natt. Inne i butikken har vi en kum som vi holder øye med. Vi frykter at vannet skal flomme opp her rundt midnatt, sier direktør Nanna Eriksen Røe til NRK.

Flere hurtigbåter er innstilt

I Møre og Romsdal fører uværet til at en rekke hurtigbåtstrekninger er innstilt. Hurtigbåten mellom Ålesund–Valderøya og Hareid går ikke innom Valderøya. Her er det den høye floa som er problemet.

Fredag formiddag innstilte Tide all hurtigbåttrafikk mellom Ålesund og Nordøyane. Årsaken er først og fremst den høye vannstanden. De regner med å ta opp igjen denne trafikken klokka 14.30.

Hurtigbåten Tiderose på Moldefjorden har innstilt alle avganger mellom Molde-Vestnes-Vikebukt og Sekken.

Broer på Mørekysten er stengt

Fredag formiddag bestemte også vegvesenet seg for å stenge to av de mange broene på Møre-kysten.

Rundebrua i Herøy er stengt. Vannstanden er så høy at vannet flommer inn på vegen på fyllinga ved broa. Det er også sterk vind og høye bølger i området.

Det samme gjelder nå Ullasundbrua i Haram.