«Berit» tar strømmen og stopper hurtigbåter langs kysten

Stormen «Berit» fører til strømstans og innstilling av flere hurtigbåtstrekninger. Hurtigruta tar ikke sjansen på å passere Stad.

Hurtigruta MS Lofoten tar ikke sjansen på å gå forbi Stad. På grunn av uværet blir skipet liggende ved kai i Måløy. Den går ikke videre før i morgen 26. november klokka 08.00. Den kommer da 24 timer forsinket til Rørvik 27. november klokka 04.00.

Hurtigruta Lofoten

TIL KAI: Hurtigruta Lofoten kjem seg ikkje rundt Stad og ligg no ved kai i Måløy.

Foto: Kristin Maurstad / MMS

Klokka 10.00 melder Tide sjø at også hurtigbåtsambandet til og fra Valderøya er innstilt på grunn av høy vannstand.

Det er meldt om ekstreme vindforhold flere steder langs kysten. Foreløpig lar de voldsomste vindstyrkene vente på seg. Det er først i ettermiddag det blir virkelig ille.

Men «Berit» kommer snikende med økende vindstyrke. Og allerede nå har hun slått til flere steder.

Den anslåtte vindstyrken blir justert fra time til time. Ved 7.30-tiden lyder de kraftigste varslene ytterst på kysten i Møre og Romsdal på at det blir sterk storm 32 m/s. For få timer siden lød varslene på orkan 34 m/s, for eksempel på Grip.

Det er også meldt om svært høy stormflo. Den er anslått til å bli 50–110 cm over høyden som blir oppgitt i tidevannstabellene.

Hurtigbåt-terminalen Ålesund

Hurtigbåten fra Nordøyane skulle komme hit til hurtigbåtterminalen i Ålesund. Så langt kom den ikke. I stedet ble det satt opp buss.

Foto: Terje Reite / NRK

Tre blåste over høyspentlinje

I natt blåste et tre over en høyspentlinje på Gagnstad i Midsund. Istad `Nett melder at dette skjedde klokka 3.22 i natt. Det er området på sydsiden av Oterøya, Dryna og Midøya som er uten strøm. 530 strømkunder ble berørt.

Flere av strømabonnentene fikk tilbake strømmen ved 4.15-tida.

Montører fra Istad Nett arbeider med å rette feilen. De melder at det vil ta tid, men at de regner med normal strømforsyning i løpet av formiddagen.

Hurtigbåter innstilt

Tide sjø melder at hurtigbåten Tiderose på Moldefjorden har innstilt trafikken. Det er uvær og høy sjø i området. Samtlige avganger mellom Molde- Vestnes–Vikebukt og også til Sekken er innstilt.

Tide sjø melder også at hurtigbåten mellom Ålesund og Nordøyane har problemer på deler av strekningen. Båten går som normalt på Nordøyane, men kommer seg ikke helt til Ålesund. Det er satt opp buss mellom Hamnsund og Ålesund.

Ålesund 25.11.2011

Det er stille før stormen i Ålesund. Bølgene går imidlertid høyt på de åpne havstrekningene, og stormen er ventet å slå inn over kysten i ettermiddag.

Foto: Terje Reite / NRK

Rammer fra Stad til Lofoten

Det er hele den værharde kyststrekningen fra Stad til Lofoten som rammes av «Berit». I Sogn og Fjordane herjet «Berit» i natt. Vegen over Sognefjellet holdes stengt. I Møre og Romsdal har «Berit» tatt strømmen og stoppet noen hurtigbåter. Ved kysten av Trøndelag ventes det hundreårsbølger. I Nordland rapporteres det fredag morgen at det er stille før stormen. Restene av «Berit» er ventet å fortsette nordover og det svekkede lavtrykket vil fortsette østover i Barentshavet.