Stille før stormen

Stormen «Berit» er forventet å slå inn for fullt fredag ettermiddag, men allerede nå tas det en rekke forholdsregler.

Stormen har fått navnet «Berit», og uværet skal herje fra Stad til Narvik. Meterologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel, og stormen er ventet å slå inn for fullt fredag ettermiddag.

Avlyser arrangement

Allerede nå tas det en rekke forhåndsregler.

I Flakstad i Lofoten har Boreal transport innstillt alle skolebussene. Det betyr at mellom 100 og 150 barn må holde seg hjemme i dag. Barnehagen i Napp holder åpent, men det vil bli vurdert fortløpende om den også skal stenge, skriver Flakstad kommune på sine hjemmesider.

Foreløpig er det ganske bra vær ute i Lofoten.

– Vi har kuttet ut uteskole i dag, men ellers går alt som normalt, sier teamleder på ungdomsskolen, Ole Gunnar Sørstrand. Han forteller at det er litt regn på Ballstad fredag morgen, ellers er det stille og rolig.

En rekke førjulsarrangement er også avlyst fredag.

Fra Skottland til Lofoten

Stormen «Berit» vil treffe norskekysten fra Møre og Romsdal til Nordland.

– Det er et veldig sterkt lavtrykk, med et stormsenter som kommer fra Skottland og er på vei mot Lofoten. Selve senteret vil ligge over Lofoten cirka ved midnatt, sier Sivert Dørum, meteorologkonsulent ved værtjenesten ved Bodø hovedflystasjon.

Sivert Dørum

STORMSENTER: Sivert Dørum peker på hvor stormsentret i stormen ”Berit” befant seg litt over klokken ni fredag formiddag.

Foto: Lisa Milliane Nøtnes / NRK

Ferge- og hurtigbåttrafikk

Fergesambandet Svolvær-Skrova-Skutvik er åpent fredag morgen etter å ha vært innstilt på grunn av sterk vind, ifølge Statens vegvesen. Det blir likevel kanselleringer. På avgangen fra Svolvær klokke 10.45, vil fergen gå til Skrova, med omgående retur til Svolvær. Tur til Skutvik er kansellert. Etter ankomst Svolvær, vil resten av dagens turer være kansellert.

En rekke andre ferger og hurtigbåter er også innstilt i Nordland.

Sjekk avvik i trafikken på 177.nordland.no.

Ekstremvarsel

Det er kombinasjon av ekstremt høy vannstand, høye bølger og kraftig vind som gjør at meteorlogene har sendt ut ekstremvarsel.

Det er ikke bare værtypen, men også området som rammes, som avgjør hvorvidt det skal sendes ekstremværvarsel.

Slik ser ekstremvarselet fra Meteorologisk Institutt ut:

Et kraftig lavtrykk med senter 65 nord 06 vest beveger seg nord-nordøst og vil natt til lørdag ligge over Lofoten.

Meldingen om ekstremværet «Berit» gjelder for Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Helgeland, Salten, Ofoten og Lofoten.

På grunn av sterk vind, springflo og høye bølger inn mot land, ventes natt til lørdag ekstremt høy vannstand langs kysten. Vannstanden er estimert til å være opp til 110 cm over det som er oppgitt i tidevannstabellen, høyest rundt midnatt natt til lørdag.

yr.no

Helgeland mest utsatt

Sivert Dørum

Sivert Dørum

Foto: lisa Milliane Nøtnes / NRK

Sivert Dørum tror folk på Helgeland vil få størst føling med været.

– Det ser ut som at det er Helgeland som blir hardest rammet. I første omgang er det sørlig vind, slik at ytre strøk vil få føling med det. Men sent i natt dreier vinden mer vestlig, og da vil den merkes inn over land, sier Dørum.

Værradar

Værradar over Nordland og Troms.

Foto: yr.no

Her kan du sjekke værradaren på www.yr.no som viser hvor kraftig nedbøren er.