Hopp til innhold

Kommunen advarer: Kan være svært farlige rusmiddel i omløp i ålesundsområdet

Politi, helsestasjonstjenesten og kommunen advarer nå alle foreldre og unge i ålesundsområdet om at det kan være svært farlige rusmiddel i omløp. Stoffa kan ved bruk i svært små mengder ha dødelig utfall.

Ålesund rådhus

Ålesund kommune har mandag sendt ut et åpent brev til foreldre i kommunen der de advarer etter at de frykter at svært farlige stoffer er i omløp i kommunen.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

– Både politiet og Ålesund kommune har de siste to ukene fått informasjon om at det muligens kan være urent og livsfarlig stoff i omløp, sier Daniel Ludviksen, avsnittsleder for etterretning og forebyggende arbeid i politiet i Ålesund.

Derfor har Ålesund kommune mandag sendt ut et åpent brev til alle foreldre til barn og unge der de advarer om fentanyl og nitazen.

Ludviksen sier at informasjonen om stoffene kommer fra flere kilder uavhengig av hverandre.

– Informasjonen kommer fra brukere og miljøet rundt om i ålesundsområdet.

Daniel Ludviksen, politioverbetjent, Ålesund politistasjon

Daniel Ludviksen, avsnittsleder for etterretning og forebyggende arbeid i politiet i Ålesund.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– Hundre ganger sterkere enn morfin

Ludviksen opplyser at fentanyl og nitazen er syntetiske morfinstoff.

– Det er mange ganger sterkere enn morfin og heroin. I små mengder kan det ha en dødelig utgang, advarer han.

Det bekrefter Giftinformasjonen til NRK. De opplyser at fentanyl er hundre ganger sterkere enn morfin.

Vaping er en voksende trend

Nå frykter Ålesund kommune at disse stoffene kan være tilsatt i hasj, marihuana og olje som brukes til vaping.

Stoffene kan også være tilsatt i andre illegale rusmiddel og tabletter, opplyser kommunen.

– Tjenestene i Ålesund som har tett kontakt med barn og unge sier at vaping av cannabis-olje er populært, og siden den er både luktfri og uten smak vil det være vanskelig å oppdage for personer rundt.

– Det vil også være vanskelig for brukerne å oppdage om oljen er tilsatt andre stoffer enn det som skal være i utgangspunktet. Det er for tiden god tilgang på cannabisolje til vaping, står det videre i brevet. De viser til UngData-undersøkelsen som viser at stadig flere unge vaper.

Ønsker å forebygge

Kommuneoverlege Alexander Drabløs Wiig sier at de går ut med informasjonen for å forebygge alvorlige hendelser.

Alexander Wiig, kommuneoverlege i Ålesund, står på ei gate i Ålesund sentrum. Han er høg, har mørkt hår og skjegg. Han har frakk og skjerf på og smilar litt. Bak han ser vi at gangvegen er islagt og full av snø.

Alexander Drabløs Wiig er kommuneoverlege i Ålesund og sier at de nå går ut med informasjon for å unngå eventuelle alvorlige hendelser.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

– Det vi anser som viktig er å komme ut med informasjonen så fort som mulig, slik at folk er oppmerksom på dette. Det gjelder både folk i tunge rusmiljøer, men også de som eksperimenterer med lettere stoff, slik som ungdom.

– Har dere fått meldinger om alvorlige hendelser som følge av disse rusmidlene?

– Ikke per nå, men det er nettopp det vi prøver å unngå. Derfor går vi tidlig ut når vi får denne typen informasjon fra ulike miljøer. Tjenestene våre er i kontakt med ulike miljøer til enhver tid, og derfor får vi også kartlagt det som vi mistenker kan være farlige stoff, sier han.

Han sier at de så langt ikke har fått testet noe av stoffet, men at informasjonen de har gjør at de føler seg sikre på at stoffene er i sirkulasjon.

– Og da er det en potensiell risiko for alle som kommer i befatning med disse stoffene.

Les også Gryta til teikneseriefigur var fylt med LSD

En postsending fra Tyskland ble kontrollert på Østlandsterminalen hos Tollvesenet i begynnelsen av november. Den inneholdt 160 LSD-drypp og var adressert til en mann i Ålesund.

Oppfordrer foreldre til å prate med barn og unge

Ålesund kommune oppfordrer nå foreldre til å snakke med ungdommene sine.

– Skolefri gir god anledning for ungdom til å samles og til å feste, både med og uten rusmiddel. Uansett er det viktig at de unge er oppmerksom på at de ikke kan stole på innholdet i eventuelle illegale rusmiddel eller en helt «normal» vape-sigarett. Ønsket er at alle skal ha ei fin julehøytid og at alle er til stede ved skolestart i 2024, avslutter kommunen.

Les også Åtvarar mot narkosal på sosiale medium: – Barn ned i 12-årsalderen er mottakarar

Ecstasy-tabletter som kriminaltekniker Kurt Kim Stige holder for Alf Christian Aarseth Grøtteland, avsnittsleder i Møre og Romsdal Politidistrikt

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL