Normal

Kom sakte tilbake til livet

Frode Franztvåg i Kristiansund røykte «englestøv» i ungdommen. Det kostet han dyrt. Han ble psykisk syk, men nå, nesten 20 år etter, har han mye å glede seg over.

Frode Frantzvåg

Frode Frantzvåg i Kristiansund var psykisk syk i mange år. Det ble trolig utløst av at han røykte en sigarett med det narkotiske stoffet englestøv på en musikkfestival på Bolga i 1999

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

Sommeren 1999 var Frode på musikkfestivalen «Bolgstock» på Bolga i Kristiansund. Han koser seg og blir bydd på en sigarett. Det han ikke vet at er at den inneholder det narkotiske stoffet «englestøv».

Alt går i knas

Etter røyken på Bolga får Frode store problem. Det syntetiske stoffet gir hallusinasjoner, synsforstyrrelser og et forvrengt virkelighetsbilde. Han går på Norges Markedshøyskole i Oslo og har kjæreste, men så begynner virkningene å gjøre seg gjeldende. Han begynner å høre stemmer og han får angst.

– Det var veldig ekkelt, sier Frode, som flytter tilbake til hjembyen.

Det blir mange sykehusinnleggelser og han var redd.

Du er verdifull - verdensdag for psykisk helse

Du er verdifull

Foto: Silje Carine Kikut Moen

Les også: Helsesista mottok Åpenhetsprisen

Sakte, sakte tilbake til livet

Frode Frantzvåg er glad han har blitt frisk. Det har tatt lang tid. Nå har han jobb som kontorsjef i Varde i Kristiansund. Frode forteller sin historie til NRK i dag på verdensdagen for psykisk helse.

– Det er mye medisin i det å være i arbeid, sier Frode.

Han skulle gjerne vært foruten røyken på Bolga i 1999. Han vet ikke 100 prosent sikkert om det var den som utløste den psykiske sykdommen. Legen som behandlet han har fortalt at det å ta en slik røyk som du blir bydd på av fremmede, er som å spille russisk rulett. Frode røyker heller ikke og sluttet med alkohol for 10 år siden.

Nå er det helt andre ting som gleder han.

– Det har vært fantastisk å komme tilbake til en normal hverdag, jeg gleder meg over det som mange tar som en selvfølge, som å spise en god middag, gå en tur, se en film og å være sammen med gode venner. Slike ting gir meg en veldig glede, sier Frode Frantzvåg.

Les også: – Ein overveldande siger etter fleire år med mobbing