Hopp til innhold

Kokkedrømmen ble redningen for rusavhengige Jim

Drømmen om å bli kokk fikk Jim Sørensen (43) ut av rusen og inn på videregående skole igjen. Da var han dobbelt så gammel som medelevene.

Jim Sørensen

Den alminnelige hverdagen er fantastisk, synes Jim Sørensen.

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

Som tenåring strevde han som mange andre med å finne sin plass. Han fikk det ikke til, der andre lyktes. Han rømte inn i rus og kriminalitet. Det var et dårlig miljø, men det gav i det minste tilhørighet.

Da han var 18 fikk han jobb på en garnbåt. Der møtte han hardbarka sprøytenarkomane som presenterte han for heroin.

Det var billetten til helvetet som ødela hele ungdomstida hans.

Mange han kjente døde i ung alder

12 år senere var han nedkjørt og sliten av det destruktive livet. Det fantes ingen gode dager. Noen ganger kunne det endt med død, så store doser tok han. En periode vekslet han mellom rehabilitering og tilbakefall til rusen.

Han kunne gått i begravelser hver måned i flere år. De han kjente døde av rus, selvmord, utenforskap og psykiatri. Men for Jim Sørensen fantes det en gnist av en interesse som fulgte ham gjennom hele livet, samme hvor mørkt der var. Og den skulle redde ham fra å ende opp som kompisene:

Han hadde et sterkt ønske om å lage mat.

Jim Sørensen

Først da han var 32 år tok han fagbrev som kokk, men lysten til å lage mat har han alltid hatt.

Foto: Anne Mari Flatset / nrk

Kampen for å komme inn i samfunnet igjen

Da han endelig var rusfri greide han, med hjelp fra familien, å begynne på kokkelinja ved Kristiansund videregående skole. Da var han over 30 år, dobbelt så gammel som medelevene.

Jeg tenkte jo at jeg står på bar bakke med en tung ryggsekk, og at det er sikkert ingen som vil åpne døra for meg. Men jeg følte likevel at jeg måtte inn på skolen for å få den kompetansen jeg trengte for å bli kokk.

Det som virkelig var avgjørende var praksistida hos slakteren i byen, der han fikk være i store deler av skoletida og også som lærling og ansatt etterpå.

– Sjefen tok imot meg med åpne armer. Han var mye mer enn en arbeidsgiver, var med meg på møter med NAV, og var et viktig medmenneske.

Dette ble vendepunktet for Jim. Etter at han begynte der, fikk han ikke flere tilbakefall.

Ola Løvoll er markedskoordinator i NAV

NAV-koordinator Ola Løvoll tror på at mennesket faktisk har et ønske om å være til nytte for andre. Altfor mange mennesker står utenfor samfunnet.

Foto: Anne mari Flatset / NRK

– Vi skulle gjerne hatt flere som Jim, sier Ola Løvoll som jobber ved NAV i Kristiansund.

– Å få til utdanning, jobb og familie etter å ha vært så lenge utenfor, er svært sjeldent. Jim er et unntak.

Ikke alle som dropper ut av skolen, havner på kjøret som Jim Sørensen gjorde, men ifølge Folkehelseinstituttet er det faktisk slik at særlig menn med lav utdanning dør lenge før de med høy utdanning. I hjemkommunen hans, Kristiansund, er forskjellen på sju år.

Forsker i Folkehelseinstituttet, Astrid Syse bekrefter at utdanning kan føre til andre goder som arbeid, inntekt og familie. Men det er fortsatt behov for mer kunnskap om hva vi kan gjøre for å minske forskjellene i helse og dødelighet, sier hun.

Astrid Syse er forsker i FHI

Astrid Syse forsker blant anna på sosial ulikhet og levealdersforskjeller. Hun sier utdanning, arbeid og familie kan gi bedre helse og flere leveår.

Foto: FHI / FHI

Det nye livet

Jim Sørensen jobbet mye hos slakteren og fikk knallgode karakterer på skolen. Sakte, men sikkert fikk han selvtillit og mestring.

Jeg følte mer og mer at noen hadde trua på meg og backa meg, sier 43-åringen.

På jobben hos slakteren fant han også kjærligheten. I dag driver de cateringfirma sammen.

– Jeg har fått ei fantastisk kone som også er min beste venn og kollega. Vi har begge mat som hobby og jobb. Firmaet går bra. Vi har plenty å gjøre og fornøyde kunder.

Hverdagen med jobb og samhold i ekteskapet gjør meg så takknemlig. Jeg er så glad for å ha fått det.

Jim Sørensen og Maiken Grønseth

Maiken Grønseth og Jim Sørensen møttes på arbeidsplassen og deler interessen for mat.

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

Kristiansunderen synes det er trist å tenke på at mange av de som dør unge kunne vært til nytte for samfunnet. Han mener man kan redde liv ved å tilrettelegge mer og få alle inn i aktivitet og mestring.

Til folk som føler seg utenfor sier han:

Finn ut hva du virkelig ønsker. Finn ut hvem som kan være støttespillerne dine. Hold fast i håpet.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL