NRK Meny
Normal

Kirke-utsettelse førte til telefonstorm

Leder Arvid Brevik i byggekomiteen for nye Hatlehol kirke fikk det travelt da rådmannen i Ålesund foreslo å utsette byggingen av nye Hatlehol kirke.

Hatlehol kyrkje

Skissen til nye Hatlehol kirke ble utformet i en internasjonal arkitektkonkurranse.

Foto: Cornelius + Vöge

– Telefonen har ikke stått stille for å si det sånn, sier Arvid Brevik.

Lederen i byggekomiteen for nye Hatlehol kirke forteller at folk har reagert sterkt på dagens nyhet om at rådmannen har foreslått å utsette byggingen av kirka.

Byggverket har vært et diskusjonstema i 40 år, men det er først de siste åtte årene at planene virkelig har fått vann på mølla.

Kirken ble skissert i en internasjonal arkitektkonkurranse, og senest i fjor bevilget Ålesund kommune fem millioner kroner til detaljprosjektering av bygget. I tillegg har det blitt investert flere millioner kroner i forprosjektering og planlegging.

Brevik opplyser om at kommunen til sammen har spyttet inn hele 15 millioner kroner i kirkeprosjektet.

Arvid Brevik

– Jeg har stor forståelse for at man ikke har penger til alt, men det viktigste er å sluttføre store ting som er dratt i gang, sier leder Arvid Brevik i byggekomiteen for nye Hatlehol kirke.

Foto: Trond Vestre / NRK

Nå vil kommunen utsette byggingen.

– Det ville vært arrogant

– Rådmannen har aldri hatt Hatlehol kirke i sine budsjetter, sier Brevik rolig.

Rådmannens forslag må opp i bystyret før man kan få en avgjørelse i saken. Brevik håper politikerne tar til fornuften.

– Jeg tror medlemmene i bystyret skjønner at det vil være svært uheldig å dra Hatlehol-prosjektet ut i tid, ettersom vi vil dra på oss store ekstrakostnader i millionklassen ved å stoppe og starte prosjektet igjen.

– Du er trygg på at politikerne vil stemme ned rådmannens forslag om utsettelse?

– Nei, det ville vært arrogant å være trygg på slikt. Jeg registrerer bare at kirken aldri har vært på rådmannens budsjettforslag.

– Viktig å sluttføre

I desember 2012 stemte 37 av 49 bystyre-stemmer for å inkludere Hatlehol-kirken i budsjettforhandlingene.

Brevik sier det er vanskelig å forestille seg at dette dominerende overtallet skal endre seg på kun ett år.

– Jeg har stor forståelse for at man ikke har penger til alt, men det viktigste er å sluttføre store ting som er dratt i gang. Selv da Stranda kommune havnet i ROBEK-lista, gikk fylkesmannen inn og sa at ungdomsskolen måtte ferdigstilles, for å unngå ekstrakostnader, sier Brevik.