Hopp til innhold

Arkitektstudenter inspirert av Hatlehol Kirke

Studenter fra hele verden reiste til Ålesund for å skrive semesteroppgave. Mange mener prosjektet Hatlehol Kirke vil blir stort i verdensmålestokk.

Busstur til Hatlehol

45 studenter og professorer fra Aalborg Universitet reiste til Ålesund for å se hvor planlagte Hatlehol Kirke skal ligge.

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

– Dette er nydelig sted for å ha en kirke. Jeg skulle ha gjerne sett området, mens det var sol, men jeg setter pris på det likevel, sier Richardo Bombing fra Venezuela.

Han har vært i Danmark i en måned, og er en av studentene fra Aalborg Universitet i Danmark som har kommet til Ålesund på en regnfylt søndag.

Studenter

Det høljet ned da Audun Andresen, Richardo Bombing og Adrian Carter kom til Ålesund.

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

Utfordringer i nordisk klima

45 studenter og professorer fra ulike land, som går syvende semester ved design og arkitektur linjen, har reist til Ålesund for å se hvor planlagte Hatlehol Kirke skal ligge.

– Det er en flott mulighet å jobbe i et nordisk klima, å se og lære om utfordringene og mulighetene her, sier mener venezueleren.

Dramatisk landskap å jobbe i

Hatlehol Kirke har sin opprinnelse fra en internasjonal Plan- og designkonkurranse i 2009. Ålesund Kirkelige fellesråd stod bak konkurransen hvor det kom inn 122 forslag fra 13 land, som ble tatt opp til bedømmelse.

Vinnerutkastet av arkitekt Dan Cornelius i arkitektfirmaet Cornelius + Vöge i Danmark ble videreutviklet. I ettertid har det blitt fullført et forprosjekt, som var ferdigstilt i mai 2012.

LES OGSÅ:

Hatlehol kyrkje

Illustrasjon av Hatlehol Kirke fra arkitektkonkurransen

Foto: Cornelius + Vöge

Nå bruker studentene fra Danmark dette som utgangspunkt i deres semesteroppgave.

– Dette semesteret skal vi jobbe med kirkekonkurransen som var for noen år siden, fordi vi syns det var et veldig spennende prosjekt. Dette er et dramatisk og vakkert landskap å jobbe i, og vi syns det var en spennende idé å få studentene til Ålesund, sier professor ved Aalborg universitet, Adrian Carter.

Mange utfordringer for arkitekter

Adrian Carter er en engelsk arkitekt som underviser i design og arkitektur ved Universitetet.

– Naturen er veldig vakker her, men det er også en del praktiske problemer som man må se på. Det gjelder blant annet veien som ligger nært til kirketomten, men slike hinder er gode utfordringer for arkitekter og arkitektstudenter, sier Carter.

19. desember skal semesteroppgavene til studentene leveres. Søndag var studentene i Ålesund for å delta i en høymesse i Spjelkavik kirke, få innføring om menighetslivet og se tomten og omgivelsene for den planlagte kirken.

Norske Audun Andresen studerer i Danmark og er spent på semesteroppgaven som skal leveres.

– Vi skal jobbe med det poetiske i arkitekturen, hvordan man skal danne et rom med følelser. Vi begynner nå med å se på grunnen og området og finne ut hvordan stemningen er og hvilke potensialer det er det her, sier Andresen.

Etter at studentene har reist tilbake til Danmark, skal de finne en problemstilling og lage et produkt ut av det.

– Både riksvei 60 som ligger nært opp til området og hvordan man skal bevare trærne i dette området, vil bli viktig en del i oppgaven. Dette er et veldig spennende område. og den første oppgaven hvor vi ikke jobber med en urban setting, sier den norske studenten.

Saken fortsetter under bildet.

Arvid Brevik

– Man kan nesten si denne plassen er guddommelig, sier Arvid Brevik.

Foto: Maria Kristina Vevang/NRK

Meditasjonsstier

– Området består av mye gammel furuskog. Vi klarer ikke å beholde alt, men vi skal forsøke å bruke mest mulig av furuskogen på miljøskapende måte, sier proskjektdriver Arvid Brevik, som er en del av det kirkelige fellesråd.

I innbydelsen fra kirken da konkurransen skulle lyses ut stod det at dette skulle være en grønn menighet. Det har arkitekt Dan Cornelius lagt vekt på.

– Han har introdusert oss for en ny byggeteknikk som heter «Cradle to Cradle», eller vugge til vugge. Det er en filosofi hvor man ikke skal sprenge for mye natur, og heller bygge med et kortreist materiale som ikke er full av kjemikalier, sier Brevik.

Prosjektdriveren mener det er viktig, ettersom Hatlehol kirke ikke bare skal være en kirke, men området rundt skal være like viktig.

– Vi har planlagt et uteområde, med meditasjonsstier, hvileplasser og benker. Dette er en sjarmerende og romantisk plass. Man kan nesten si den er guddommelig, sier Brevik.

Like stort som operaen i Sydney

Brevik sier de får mange henvendelser fra utenlandske medier som vil skrive om den planlagte kirken. Han Bare nevner fagpresse i Italia, Spania og Kina. Derfor tror Brevik prosjektet vil bli stort i verdens målestokk.

– Ålesund vil ikke bare bli en jugendby, men en foregangsby for moderne arkitektur. Enkelte utenlandske har sagt at Hatlehol Kirke kommer til å komme på høyde med operaen i Sydney eller you name it, sier Brevik.

Brevik sier at håpet er at kirken skal stå ferdigstilt i 2017, men det avhenger av finansiering.

Kulturdepartementet i Danmark har bevilget pengestøtte til den danske arkitekten. Likevel er prosjektet avhengig av nasjonal og kommunal økonomisk støtte, sier Brevik.