NRK Meny
Normal

Jukser med parkeringsskiven

I Rauma i Romsdal har de innført «parkeringsskiver» for å bedre parkeringssituasjonen. Nå vurderer kommunen å bøtelegge alle som utnytter den spesielle ordningen.

Parkeringsskive i Rauma

Bilister må flytte viseren til tidspunktet de ankommer Åndalsnes sentrum, for så å gå etter tre timer. Det er enkelt å utnytte.

Foto: Andreas Lien

For at parkeringsvaktene skal følge med på hvor lenge bilene har stått, har bilistene en parkeringsskive festet på innsiden av frontruten.

Viseren skal plasseres på parkeringstidspunktet. Dette betyr at det er lett å gå tilbake til bilen og flytte på viseren for å skaffe seg flere timer.

Tidligere har det vært gratis å parkere i Åndalsnes sentrum, men denne måneden ble parkeringstida begrenset til tre timer. Grunnen er at folk som har ærend i sentrum skal finne ledige parkeringsplasser.

Oddbjørn Vassli

Rådmann i Rauma kommune, Oddbjørn Vassli, håper å få ordningen innført uten problemer.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Rådmann Oddbjørn Vassli i Rauma kommune sier at folk reagerer forskjellig på den nye ordningen.

– De fleste har forståelse for at dette grepet var nødvendig, men så er det noen som fortsatt sliter med å endre egenpraksis. Det selv om det bare er 200 meter å gå fra den tilrettelagte langtidsparkeringen og inn til rådhustorget, forklarer han.

Vil bøtelegge

Nå vil altså kommunen bøtelegge de som jukser.

– Foreløpig har vi en blid parkeringsvert som går rundt og snakker med folk og veileder. Men vi har sikret oss virkemidler slik at vi kan bøtelegge folk, selv om vi i utgangspunktet prøver å skape forståelse for dette her, sier rådmann Vassli.

– Vi forventer at de aller, aller fleste slutter opp om den gode ordningen som Åndalsnes nå har fått, sier han.

– Gjengangere

Tormod Lien er den blide parkeringsverten som tar imot bilistene i Åndalsnes sentrum. Han liker både stillingen og tittelen og forteller at parkeringsskiva ser ut som ei slags klokke.

– Den fester folk på innsida av frontruta, så setter de ankomst-tidspunkt og så kan de stå i tre timer. Etter tre timer må du forlate plassen og eventuelt ta deg en runde og lete etter ny plass, sier Lien.

Parkeringsvert Tormod Lien

Parkeringsvert Tormod Lien skriver foreløpig ikke ut gebyrer, men informerer bilistene om den nye ordninga.

Foto: Andreas Lien

Han forteller om mange positive tilbakemeldinger etter at ordningen ble innført. I tillegg sier han ordningen har ordnet opp i parkeringskaoset.

– Om det er enkeltpersoner som jukser litt med både skiver og det å stå lenger, så ja vel. Det må vi ta i neste runde. Målet med ordningen er at folk som kommer til sentrum skal finne parkering.

Parkeringsverten tror de fleste er ærlige. Han er opptatt av parkeringsskivene gagner folket.

– Men det er klart at på tredje uka har jeg sett en del gjengangere som ikke tar ordningen på alvor. Da svarer jeg gjerne med et smilefjes og skriver en liten lapp til de, forteller Lien til NRK.

Villmannsparkering

Rådmann Vassli forteller at det tidligere var villmannsparkering i Åndalsnes sentrum.

– Tellinger viste at 285 av 300 parkeringsplasser var tatt fra morgenen av folk som jobber her. Det førte til at folk som skulle besøke sentrum måtte parkere på torget, fortau og i alle mulige posisjoner.

– Nå fremstår trafikkbildet mye mer oversiktlig og ryddig, mener han.

Nye parkeringsplasser for langtidsparkering har hjulpet, mener parkeringsvert Lien. Han tror ordningen vil gå seg til – og håper å unngå bøtelegging.

– Det er jo en ny ordning fra 1. juli, så da ser vi fortsatt en del biler som ikke innretter seg. Skal vi prøve å være negative så må vi forklare hva målet er. Jeg mener det nesten ikke går an å kritisere denne ordningen.

For dem som eventuelt vil skaffe seg parkeringsskive skal de være tilgjengelig på butikker, bensinstasjoner og kiosker Rauma kommune. I tillegg finnes de på servicekontoret i kommunen.

Nå gjenstår det å se om parkeringsskivene vil fungere på sikt.

Hadde du utnyttet parkeringsordningen som er innført i Rauma kommune? Si meningen din i kommentarfeltet under.