Hopp til innhold

Ikke nok til å takle eldrebølgen

88 millioner skal føre til 1750 omsorgsplasser i Norge. Skepsisen er likevel stor, for det blir flere eldre og kamp om plassene.

Hatlane

Hatlane omsorgssenter i Ålesund åpnet i forrige uke. Men få omsorgsplasser, og flere eldre gjør at mange ikke vil få plass.

Foto: Martin Gustafson

– Ha! Det er helt fantastisk hvis de skal klare det, for det må være en feil. Enten er det for lite penger, eller så får de ikke så mange plasser, sier Knut Fylling fra Frp, som er leder av Helse- og velferdskomiteen i Ålesund.

I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen at sykehusene skal få 1,95 milliarder kroner mer til drift. I tillegg blir det foreslått å styrke dagtilbudet til demente med 100 millioner kroner, samt 88 millioner kroner til 1 750 heldøgns omsorgsplasser.

Knut Fylling

– Det blir mest ord, så jeg er ikke imponert, sier Knut Fylling.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men det betyr ikke at fylkene i landet kan juble over bedre omsorgstjenester.

I 2011 ble investeringsordningen for sykehjem og heldøgns omsorgsplasser endret.

Fylkesmennenes prioriteringer av hvilke kommuner som skal få tilskudd ble da avviklet. Samtidig ble fordelingen av tilsagnsrammer på husbankregioner og fylker opphevet.

Dermed er ikke omsorgsplassene øremerket til de ulike fylkene.

– Trodde det skulle bli forbedring

– Jeg er bekymret over at regjeringen ikke tar innover seg at hele landet er i ferd med å få en eldrebølge over seg. Den satsingen som burde ha vært, kommer heller ikke i dette statsbudsjettet, sier Knut Fylling.

– Hva hadde du forventet før statsbudsjettet ble lagt frem?

– Jeg trodde de skulle dra på kraftigere for å få en forbedring. Den økningen som kommer tror jeg blir spist opp av lønnskravene og den generelle prisveksten. Dermed tror jeg ikke dette vil gi en vekst i kommuneøkonomien, kanskje heller tvert imot, sier Fylling.

Omsorgssenter

Hatlane omsorgssenter åpnet nylig.

Foto: Martin Gustafson

Hatlane omsorgssenter i Ålesund åpnet 4 oktober 2012. Da ble sykehjemsplasser fra to sykehjem flyttet over.

Antallet sykehjemsplasser har ikke blitt betydelig utvidet, men fasilitetene har blitt bedre.

– For å få en sykehjemsplass i Norge i dag, må du være veldig syk. Dessuten må du i stor grad må du være beredt på å flytte hjem igjen når du har kviknet litt til, sier Fylling.

– De eldre i dag vil ikke få plass

Randi Asbjørnsen var i 2011 leder for Helse- og velferdskomiteen i Ålesund, og har engasjert seg i byggingen av Hatlane omsorgssenter.

Hun er bekymret etter dagens fremleggelse av statsbudsjettet.

– Pengene som skal brukes på omsorgstjeneste, skal brukes av frie inntekter, så det er opptil kommunene. Og da kan dette se litt nifst ut, sier Asbjørnsen.

Randi Asbjørnsen

– Ut ifra dagens statsbudsjett, ser det litt dårlig ut, sier Randi Asbjørnsen fra tverrpolitisk parti.

Foto: Aina Rødal / NRK

– Jeg er stygt redd for at vi ikke får flere omsorgsplasser. Det som er ekstra skremmende er at vi i 2012 ikke har flere sykehjemsplasser for eldre enn det vi hadde tidlig på 80-tallet, sier Asbjørnsen.

For ettersom folk i dag i Norge lever lenger, og flere eldre holder seg friske, så er behovet stort i fremtiden for sykehjemsplasser.

– De som blir eldre i Norge i dag vil ikke få plass, hvis vi ikke får fortgang i bygging av nye sykehjemsplasser, sier Asbjørnsen.

Kommunene får ikke den store veksten

Kommunene i Norge har fått nærmere 5 milliarder kroner mer i år på grunn av økte skatteinntekter.

Likevel legger reformer og økte lønns- og pensjonskostnader et stort press på kommunenes økonomi.

– Det generelle bildet er at det ikke er noen store overraskelser, etter dagens statsbudsjett. Kommunene får ikke den store veksten, sier kommunalsjef i Ålesund, Ronny Frekhaug.

Hatlane omsorgssenter

Hatlane omsorgssenter i Ålesund.

Foto: Martin Gustafson

For Hatlane omsorgssenter betyr dette, som for mange andre, at kommunen må kutte andre plasser for å finne driftsmidler.

Om det vil bli flere omsorgsplasser ved senteret, er enda vanskelig å si.

– Problemet er ikke å få midler til bygging, men midler til driften, sier Ronny Frekhaug.