NRK Meny
Normal

Hever farenivået for Mannen igjen

NVE har besluttet å heve farenivået for Mannen fra gult til oransje.

Mannen

MANNEN: Bildet er tatt av Mannen tidligere i måneden.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Lars Harald Blikra sjefgeolog i Åknes Tafjord Beredskap

MANNEN: Geolog Lars Harald Blikra sier at hastigheten ved Mannen igjen har økt.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Norges vassdrags- og energidirektorat har igjen besluttet å heve farenivået ved det rasutsatte fjellpartiet Mannen. Det går nå fra gult til oransje, noe som tilsvarer en høy faregrad.

Sist gang de hevet farenivået var hastigheten på 3,5-4 cm i døgnet i den øvrige delen av fjellmassivet.

– Hvis vi ser på de siste timene begynner vi å nærme oss det i hastighet. Prognosen er at det blir ganske mye nedbør i dag, sier geolog Lars Harald Blikra til NRK.

For litt over en uke siden senket de farenivået, men økt nedbør har fått NVE til å justere den igjen.

Kan heves til rødt

Rundt 14,5 mm nedbør har kommet de siste seks timene. Hastigheten i fjellet ligger nå på rundt 5 mm i døgnet og omtrent 0,5 mm i timen, ifølge NVE.

Denne raske utviklingen har NVE sett tidligere, men de følger nå nøyere med på bevegelsene i den nedre delen av fjellmassivet.

– Det er kanskje enda viktigere hvordan utviklingen i den nedre delen blir. Det er et større volum. Hvis hastigheten begynner å øke der, må vi vurdere om vi skal heve til rødt, selvfølgelig, sier Blikra.

Fjellpartiet ligger 1100–1200 m.o.h. og har et volum på mellom 120 000 og 180 000 kubikkmeter.

– Det tærer på innbyggerne

Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, sier at det ikke er aktuelt å evakurere foreløpig, men at de gjør det samme som sist farenivået ble hevet til oransje.

– Vi følger samme prosedyre som sist. Vi har gått gjennom planene våre og forsikret oss om at vi har kontroll gjennom helga. I tillegg har alle som bor der fått varsel om at farenivået er hevet, sier han.

Hustad sier at det ikke er lett for de som bor like under fjellpartiet.

– Det tærer nok på de som bor under der, det er først og fremst de det er ille for. De har sagt til meg at det er usikkerheten som er det verste. Samtidig må NVE gjør som de gjør. For de har målinger og når de går opp og ned må de justere farenivået etter den fargeskalaen som er bestemt, forteller ordføreren.

Se direktevideo fra Mannen:

Mannen

Nattkamera fra Mannen:

Sjå "Mannen" heile døgnet.