Hopp til innhold

Her slakter de i skoletida

TINGVOLL (NRK): På ungdomsskolen er de opptatt av at elevene skal komme nærmere maten de spiser. Derfor tar de med elevene på slakting.

Tingvoll barne- og ungdomsskole er med på å flå et lam

På denne skolen følger elevene dyrene helt fra fjøset og frem til matbordet.

Foto: Tingvoll barne- og ungdomsskole

På skolekjøkkenet har pinnekjøttet lagt i vann i et døgn og er straks klart til å kokes.

Niendeklassinger ved Tingvoll barne- og ungdomsskole

Niendeklassinger på Tingvoll barne- og ungdomsskole er klare for å smale på mer av egenslaktet mat.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Bare kjenn på kjøttet. Ser dere at det er stor forskjell på det tørka kjøttet og det som har lagt i vann ett døgn? spør lærer Christin Løkke.

Kjøttet på benken og i panna er kjøtt som elevene selv har vært med på å slakte. For i undervisningsopplegget til niendeklassingene på Tingvoll barne- og ungdomsskole står slakting og tilberedning av mat fra husdyr på timeplanen.

Elever på Tingvoll barne- og ungdomsskole

Iver Stenhjem Nygård synes det var spennende å se hvordan dyret så ut på innsiden.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Først skøyt de lammet i hodet, så la de lammet på bukken og flådde det, og så tok de de ut de indre organene, forklarer Iver Stenhjem Nygård om slaktingen de var med på i høst.

Tar elevene tilbake i tid

Elevene er med på slakting

Elevene er med på trinnene i prosessen.

Foto: Tingvoll barne- og ungdomsskole

Slaktingen skjer på museet i Tingvoll. Der får elevene høre at for hundre år siden så sendte bøndene lammene til fjells om våren, og da de kom ned igjen på høsten så ble de slaktet på grunn av mangel på fjøsplass. Elevene blir godt forberedt på hva de skal være med på.

– På den tiden var det ikke naturlig at ungdommene var med på slaktingen. De sto gjerne litt på siden og holdt seg unna akkurat den delen, og det får de lov til også når vi slakter. Det er frivillig å være med på dette, sier læreren.

– Det var mye blod

Elever på Tingvoll BU

Samuel Falck Krokå og Jesper Lindhardt forbereder kålrabistappe.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Noen av elevene innrømmer at syntes slaktingen var litt ubehagelig.

– Jeg fikk litt vond magefølelse. Det var ganske mye blod, men etter at blodet var tatt ut så var det ikke så ille, sier Samuel Falck Krokå.

Nora Meisingset valgte å stå over selve avlivingen.

Elever på Tingvoll BU

Nora Meisingset valgte å ikke se på da lammet ble slakta.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Men det var spennende å se etterpå hva som var inni dem, sier hun.

– Kontroversielt

Etter at en barnehage i Steinkjer tok med seg barna på reinslakting og la ut bilder av opplevelsen på sin Facebook-side forrige uke, strømmet reaksjonene på. Og det var også kontroversielt da skolen i Tingvoll sammen med museet og forskningssenteret Bioforsk Økologisk startet opp skoleprosjektet i 2003.

Elevene på Tingvoll barne- og ungdomsskole er med på slakting

Her får elevene se hvordan lammene ser ut innvendig.

Foto: Tingvoll barne- og ungdomsskole

– Vi fikk litt avisskriverier om det. Men vi hadde veldig gode folk sammen med oss som var med og svarte på spørsmål, sier Løkke. Mattilsynet har de også et tett samarbeid med. De kommer på skolen og kontrollerer kjøttet.

Christin Løkke

Christin Løkke er en av initiativtagerne til prosjektet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Nå får læreren henvendelser fra andre skoler som vil lære og Geitmyra matkultursenter i Oslo har allerde tatt etter og startet med slakting.

Det synes vi er veldig artig.

Blodpannekake, rull og pinnekjøtt

Lammerull laget på Tingvoll BU

Bogen har elevene benet ut selv, de har laget krydderblanding og sydd lammerullen med nål og tråd på gamlemåten.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Elevene har brukt alle delene av dyret i forskjellige matretter de har lært å lage på skolen.

Blodpannekake
Foto: Tingvoll barne- og ungdomsskole

I tillegg til pinnekjøtt og lammelår har det blitt leverpostei, blodpudding, kjøttrull og blodpannekake. Smaken på blodpannekaka var det mange som stusset litt på.

– Det var det mest spennende å smake på, men det var ikke så godt, sier Lea Steinshamn.

Elever på Tingvoll BU

Lea Steinshamn og Siifan Aadam Jalato synes prosjektet har vært artig og lærerikt. men Sifan innrømmer at hun ikke turte å smake på blodpannekaken.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Men nå, etter noen timer med kokkelering, er det tid for å smake på pinnekjøttet og lammelåret.

– Det blir spennende å se om vi har fått det til, sier Nora Meisingset.

Erlend Sannan testet resultatet.

her skal niendeklassingene på Tingvoll nyte maten

Elevene var godt fornøyd med resultatet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Kjempegodt. Det smaker litt krydder og kjøtt.

Smaker det ekstra godt siden dere har laget det helt fra bunnen selv?

– Ja, svarer han smilende.