Hopp til innhold

Å delta på reinslakting:- Gir barna en virkelighetsforståelse

– Vi kan ikke ha en oppvoksende generasjon som tror at biff, reinskav og kylling kommer fra frysedisken, sier sametingspolitiker Christina Henriksen.

barnehagebarn på reinslakting på Aisaroiave

Barna i Kaiskuru barnehage synes det er spennende med reinslakting og følger godt med. Er dette en han eller hunnrein? Mia Kristensen Bellika vet svaret og ivrer etter å si at denne reinen er en hannrein.

Foto: Stig Brøndbo, UiT Norges Arktiske Universitet

Etter at en barnehage i Steinkjer tok med seg barna på reinslakting og la ut bilder av opplevelsen på sin Facebook-side, har reaksjonene strømmet på.

Saken, som først ble publisert i Trønder-Avisa, har vært omtalt i flere av landets største aviser. At barn er med på en slik aktivitet har videre vakt stor oppsikt i kommentarfelt på sosiale medier.

Men det er slettes ikke uvanlig å slakte rein i Norge. Christina Henriksen er Sametingsrepresentant for NSR, og hun mener det er bra at barna lærer hvordan slakting foregår.

– For at kjøttet skal komme på bordet, så må dyret nødvendigvis slaktes. Uansett hvordan kjøtt det måtte være.

Manglende kunnskap

Christina Henriksen

Christina Henriksen, sametingsrepresentant for NSR, sier det er bra at barna lærer hvordan slakting foregår og at de ser at dette blir gjort på en ordentlig måte.

Foto: privat

Henriksen mener vi ikke kan ha en oppvoksende generasjon som tror at kjøttet vi spiser kommer fra frysedisken.

Hun får støtte fra samepolitiker Inger Elin Utsi, som mener reaksjonene etter at barnehagen i Trøndelag tok med barna på slakting viser til kunnskapsmangel.

– Det viser en manglende kunnskap og forståelse for hvor vi får maten ifra. Og spesielt at mange ikke vet hvor viktig reinen er i samisk kosthold og generelt i Norge.

Inger Elin Utsi påpeker også at det ikke bare er reinkjøttet som tatt i bruk etter slakteprosessen.

– Det er skinn, klær og trå. Alt benyttes, og det synes jeg er kjempeflott at barna får lære.

Reinslakt

Pedagogisk leder ved Kaiskuru barnehage, Christina Pedersen. I denne barnehagen får barna lære tradisjonell reinslakt.

Foto: Stig Brøndbo, UiT Norges arktiske universitet

Helt normal praksis

Inger Elin Utsi tror ikke saken ville vakt like stor oppsikt om det gjaldt en barnehage i Finnmark.

– De fleste barnehager jeg kjenner til i fylket, er flinke til å vise barna hvordan mat vi får fra naturen. Og rein er en del av de naturlige omgivelsene våre. Reinslakt, slakt og mat fra naturen er tradisjonell kunnskap.

Tove Aagnes Utsi er førsteamanuensis i naturressurs-fag ved UiT, Norges arktiske universitet. Hun deltar i forskningsprosjektet «Mat fra naturen i barnehagen», et samarbeid mellom en barnehage i Alta og UiT, Norges arktiske universitet.

Tove Utsi UiT

Her blåser Tove Aagnes Utsi opp reinlungene gjennom luftrøret. Barna fra Kaiskuru barnehage følger nøye med.

Foto: Stig Brøndbo, UiT Norges arktiske universitet

Prosjektet har fokus på høsting, bearbeiding og matlaging av mat sanket i naturen. Aagnes Utsi synes det er flott at barn i tidlig alder lærer hvor maten kommer ifra. Og barna, de er både engasjerte og interesserte i det naturen har å by på.

– Vi opplever at barna får en virkelighetsforståelse av hvor maten faktisk kommer ifra.

Hun synes ikke det er problematisk at barn er med på slakting, så lenge det er voksne til stede som kan forklare hvorfor vi slakter dyr.

– At det hele blir satt i en dimensjon og refleksjon. At dette gjør vi for at vi skal kunne ha biff på tallerkenen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark