Etter at en barnehage i Steinkjer tok med seg barna på reinslakting og la ut bilder av opplevelsen på sin Facebook-side, har reaksjonene strømmet på.
Saken, som først ble publisert i Trønder-Avisa, har vært omtalt i flere av landets største aviser. At barn er med på en slik aktivitet har videre vakt stor oppsikt i kommentarfelt på sosiale medier.
Men det er slettes ikke uvanlig å slakte rein i Norge. Christina Henriksen er Sametingsrepresentant for NSR, og hun mener det er bra at barna lærer hvordan slakting foregår.
– For at kjøttet skal komme på bordet, så må dyret nødvendigvis slaktes. Uansett hvordan kjøtt det måtte være.
Manglende kunnskap
Henriksen mener vi ikke kan ha en oppvoksende generasjon som tror at kjøttet vi spiser kommer fra frysedisken.
Hun får støtte fra samepolitiker Inger Elin Utsi, som mener reaksjonene etter at barnehagen i Trøndelag tok med barna på slakting viser til kunnskapsmangel.
– Det viser en manglende kunnskap og forståelse for hvor vi får maten ifra. Og spesielt at mange ikke vet hvor viktig reinen er i samisk kosthold og generelt i Norge.
Inger Elin Utsi påpeker også at det ikke bare er reinkjøttet som tatt i bruk etter slakteprosessen.
– Det er skinn, klær og trå. Alt benyttes, og det synes jeg er kjempeflott at barna får lære.
Helt normal praksis
Inger Elin Utsi tror ikke saken ville vakt like stor oppsikt om det gjaldt en barnehage i Finnmark.
– De fleste barnehager jeg kjenner til i fylket, er flinke til å vise barna hvordan mat vi får fra naturen. Og rein er en del av de naturlige omgivelsene våre. Reinslakt, slakt og mat fra naturen er tradisjonell kunnskap.
Tove Aagnes Utsi er førsteamanuensis i naturressurs-fag ved UiT, Norges arktiske universitet. Hun deltar i forskningsprosjektet «Mat fra naturen i barnehagen», et samarbeid mellom en barnehage i Alta og UiT, Norges arktiske universitet.
Prosjektet har fokus på høsting, bearbeiding og matlaging av mat sanket i naturen. Aagnes Utsi synes det er flott at barn i tidlig alder lærer hvor maten kommer ifra. Og barna, de er både engasjerte og interesserte i det naturen har å by på.
– Vi opplever at barna får en virkelighetsforståelse av hvor maten faktisk kommer ifra.
Hun synes ikke det er problematisk at barn er med på slakting, så lenge det er voksne til stede som kan forklare hvorfor vi slakter dyr.
– At det hele blir satt i en dimensjon og refleksjon. At dette gjør vi for at vi skal kunne ha biff på tallerkenen.