NRK Meny
Normal

– Økt databruk fører til mindre vinningskriminalitet

– 2013 var et hektisk år for Sunnmøre politidistrikt. Det viser tall som politiet la på bordet under en pressekonferanse mandag. Les om de viktigste punktene her.

Jon Steven Hasseldal

Politimester Jon Steven Hasseldal under mandagens pressekonferanse.

Foto: Trond Vestre / NRK

De to drapssakene på Aksla og i Ulsteinvik krevde naturlig nok mye ressurser. Det har også vært en økning i tallet på narkotikasaker, opplyste politimester Jon Steven Hasseldal og politiinspektør Ingar Bøen i Sunnmøre politidistrikt på en pressekonferanse mandag.

  • Les alt om pressekonferansen her.

Dobling av narkosaker

Politiet på Sunnmøre har hatt en dobling i tallet på narkosaker siden 2008. Politimesteren tror dette skyldes at politiet har blitt flinkere, men han overraskes av den store økningen.

– Dette er noe vi har jobbet med. Det er politiets egen innsats som har generert dette. Vi tror ikke at økningen skyldes økning i bruk av narkotika, men at vi har blitt flinkere til å avdekke, sier Hasseldal.

Politimesteren mener at gjennom etterretning, kildeopplysninger og bruk av narkotikahund har politiet avdekt flere saker innenfor narkotika enn tidligere.

– Riksadvokaten har gått ut å sagt at vi ikke skal gå etter de slitne narkomane. Og det gjør vi heller ikke. Vi går etter de som er i etableringsfasen, de some er i et større nettverk.

På mandagens pressekonferanse om årsrapporten for 2013 fikk politihunden «Lion» mye skryt for god hjelp med narkotikabeslag.

Saken fortsetter under bildet ..

Lion politihund sunnmøre politidistrikt

«Lion» fikk skryt av politimester Hasseldal på pressekonferansen mandag.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Økt databruk fører til mindre vinningsforbrytelser

Hasseldal tror det er flere grunner til nedgangen i vinningskriminaliteten.

– Det er veldig gledelig at den går ned så mye. Hele 15 prosent i forhold til året før. Grunnen er blant annet at vi har fengslet mange gjengangere, og at det har vært en endring i samfunnet.

– De som før begikk kriminalitet sitter kanskje heller inne fremfor datamaskinen og er derfor ikke like synlige ute. Spesielt blant ungdom, sier Hasseldal.

Oppklarer flere saker enn før

Sunnmøre politidistrikt oppklarer nesten halvparten av alle saker. De oppklarer ti prosent flere saker enn landsgjennomsnittet. Sunnmøre 47 prosent, mens landsgjennomsnittet er på 37 prosent.

Ut fra disse tallene kan det se ut som om politiet har nok ressurser. Men Hasseldal sier at det er flere områder de ikke er gode nok på.

– Vi er blant annet ikke gode nok på forebygging, strategisk jobbing og organisert kriminalitet, sier politimesteren.

Saksbehandlingstid inkludert påtale nasjonalt er 119 dager, Sunnmøre politidistrikt har 92,3 dager. Antall "ikke påtalegjorte saker" over tre måneder har økt til 934 saker. Bøen sier at de trenger produksjonskapasitet.

– Vi er sårbare med for få politiadvokater, sier politiinspektør Ingar Bøen.

For 2014 seier Hasseldal at de ønsker å få på plass nødnettet, men også redusere tallet på politidistrikt til tolv.