Hopp til innhold

Politiet om krim-statistikken

Oppsummering fra da politiet la årsrapporten for 2013.

Jon Steven Hasseldal

Politimester Jon Steven Hasseldal under mandagens pressekonferanse.

Foto: Trond Vestre / NRK

Presentasjonen er ved politimester Jon Steven Hasseldal og politiinspektør Ingar Bøen i Sunnmøre politidistrikt.

To drap

– Det har vært et hektisk år preget av flere store hendelser, sier politimester Jon Steven Hasseldal.

Han viser til Aksla-drapet, Ulstein-saken (hvor en mann ble slått i hodet med flaske og døde av skadene), sedelighetssaker og flere leteaksjoner.

Nedgang i forbrytelser

Forbrytelser viser en nedgang i distriktet på 267 saker. Forseelser viser en nedgang på 46 saker.

– Antall forbrytelser er stabil sammenlignet med året før, sier Hasseldal.

Vold

– Vi har en høy drapsstatistikk med to drap i fjor, mens vi har en nedgang i antallet øvrige voldssaker, sier Hasseldal.

Liten nedgang i vold, men flere anmeldte forhold enn 2010 og 2011. De tilfellene som folk blir skadet er det en nedgang.

Nedgang i overgrep

Seksualforbrytelser viser også nedgang. Men Hasseldal sier at det er store mørketall. 23 overgrep mot 20 personer i 2012 – fellesnevneren er for de fleste at det er festrelatert og at de kjenner hverandre, men de husker lite. I disse sakene er det ofte mangel på bevis. Hasseldal forteller at de oppklarer 73 prosent av alle overgrepssaker.

Økning i beslag

Kurven går oppover fra år til år. Samme trend nasjonalt. I Norge har det aldri vært høyere antall narkotikasaker enn i 2013. 20 alvorlige saker, og 18 året før. Dette er saker som tar betydelige ressurser. Nasjonalt og lokalt ses en økning i komplekse beslag, med flere stofftyper. Hasseldal sier at de vil hindre rekruttering. Hunder har vært til stor hjelp i tunge narkotikasaker og ellers.

Stigning i trafikkulykker

Lett stigning i antall trafikkulykker sammenlignet med året før. 166 ulykker i trafikken, 150 i fjor. Fire dødsulykker og fem drepte. 224 skadde i trafikken, mens 197 i 2012. Av disse 15 hardt skadde.

Antall promillesaker har gått opp. Hasseldal sier at denne oppgangen er bekymringsfull. Politidistriktet hadde 237 promillesaker i 2013.

Oppklarer halvparten av sakene

Oppklarer nesten halvparten av alle saker. Sunnmøre politidistrikt oppklarer ti prosent flere saker enn landsgjennomsnittet (Sunnmøre 47 prosent, mens landsgjennomsnittet er på 37 prosent).

Ut fra disse tallene kan det se ut som om politiet har nok ressurser. Men Hasseldal sier at det er flere områder de ikke er gode nok på. Vi er blant annet ikke gode nok på forebygging, strategisk jobbing og organisert kriminalitet.

Saksbehandlingstid inkludert påtale nasjonalt er 119 dager, Sunnmøre politidistrikt har 92,3 dager. Saksbehandlingstid på prioriterte voldssaker var 126,2 dager i 2013.

Antall "ikke påtalegjorte saker" over tre måneder har økt til 934 saker. Bøen sier at de trenger produksjonskapasitet.

– Vi er sårbare med for få politiadvokater, sier politiinspektør Ingar Bøen.

Trenger mer ressurser

– Vi er ikke gode nok på forebygging. Det er noen områder vi kunne ønske at vi hadde flere folk til disponering. Vi ser på andre, og syns de har så mange flere enn det vi har, sier Hasseldal.

Sunnmøre politidistrikt fikk 12 nye stillinger i 2013. Sju av disse er plassert på distriktsenhetene. Politidekningen er nå 1,09 per 1.000 innbyggere på Sunnmøre. Landsgjennomsnittet er 1,59 stillinger per 1.000.

Beredskap

De har styrket den operative staben. Politibåten har 28 loggførte oppdragsturer. De har skaffet satelittelefoner. Pansret kjøretøy til politidistriktet, og alle ansatte skal inn i beredskapsrolle. De har også fått nytt alarm- og varslingssystem.

Hva skjer i 2014?

De prioriterte områdene er grunnbemanning, forebygging og kriminalteknikk.

Hasseldal sier også at planen er å få klart nødnett i slutten av 2014.

Politiet vil også satse på teknologi. Alle politienheter får ipad i bilene, slik at de får bedre tilgang på interne programmer i bilene, og det utvikles nå apper som skal forenkle dette.

Politiet får også nye passmaskiner. De har hatt store problemer med de gamle, som har skapt store køer og frustrasjon.

Vil redusere politidistrikt

Politianalysen om fremtidig politistruktur ligger i departementet og det har vært høringer. Forslaget sier at antall politidistrikt skal reduseres til seks, samt en halvering av antall lensmannskontorer.

– Jeg synes forslaget om seks poltiidistrikt er for lavt. 12 kan være et mer passende antall, sier Hasseldal.

– Nærhet er et nøkkelord, sier Bøen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL